<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=141162" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: За първи път ...

Ръстът при разходите е по-висок от този на приходите у нас

15 Август 2022
0 122

Ръстът при разходите е по-висок от този на приходите у нас.

2207 лева е общият среден доход на човек от домакинство през второто тримесечие на тази година,  което е нарастване с 16.5% спрямо същия период на миналата година. Средният разход обаче се увеличава със 17.8% и достига 1962 лв. и се увеличава със показват данните на Националният статистически институт.

Най-голям е делът на доходите от работна заплата, следван от доходите от пенсии и от самостоятелна заетост.

Средната работна заплата у нас се е увеличила с над 13% за последната година

Ръстът при разходите е по-висок от този на приходите у нас
Снимка: iStock

Впечатляващо е намалението на относителният дял на дохода от работна заплата с 4.4% спрямо година по-рано. Доходите от самостоятелна заетост намаляват с 0.7%, а делът на доходите от пенсии нараства с 5.5 процентни пункта.

Причината за това е, че доходите средно на човек от домакинство се променят с различни темпове. Доходът от работна заплата нараства от 1108 на 1193 лв. или само със 7.7%, доходът от самостоятелна заетост се увеличава от 94 на 96 лв., докато доходите от пенсии се увеличават от 547 на 760 лв. или с 39.1 на сто.

Най-големи са разходите за храна и безалкохолни напитки, следвани от разходите за жилище, данъци и социални осигуровки.

Потреблението на повечето основни хранителни продукти средно на човек от домакинство намалява през второто тримесечие на 2022 г. Най-голямо е намалението в потреблението на хляб и тестени изделия, зеленчуци и плодове.

Източник: Mediapool

Снимка: iStock

Ръстът при разходите е по-висок от този на приходите у нас

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции