<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=97951" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Болниците в Р...

Расте натискът върху неваксинираните срещу Ковид-19

31 Август 2021
0 1312

Расте натискът върху неваксинираните срещу Ковид-19 в Европа, пише Deutsche Welle.

Правителствата стигат до извода, че единствено една по-динамична ваксинационна кампания може да прекърши надигащата се нова вълна в резултат от Делта варианта.

Какви са ограниченията в Гърция?

В Гърция от 13 септември нататък във вътрешните помещения на ресторантите, баровете, кафенетата и нощните клубове ще се допускат само ваксинирани и преболедували. Същото важи за достъпа до стадиони и спортни зали, като и туристите са длъжни да спазват ограниченията.

От 1 септември в Гърция ваксинацията ще бъде задължителна за всички, които работят в системата на здравеопазването и в аптеките. Който няма сертификат за поне първа доза от ваксина срещу Ковид-19, ще бъде освободен от работа и няма да получава заплата. Гърция обаче не е първата страна, която въведе това правило. То вече е в сила в Италия: там работещите в здравния сектор са задължени да се ваксинират. 

В южната ни съседка Гърция в момента се дискутира и разширяване на задължителната ваксинация върху други професионални групи. Сред тях са военнослужещите, полицаите, пожарникарите, общинските служители. В рамките на ЕС Гърция се превърна в държавата, която въвежда най-сериозни ограничения за неваксинираните срещу Ковид-19. Срещу строгите правила обаче възникна и сериозна съпротива: вчера само в Атина протестираха близо 7000 души.

Гърция въвежда строги мерки за неваксинираните

Расте натискът върху неваксинираните срещу Ковид-19
Каква е ситуацията във Франция?

Във Франция още преди месец въведоха ограничения: на културни мероприятия се допускат единствено ваксинирани, преболедували или хора с актуален отрицателен тест. Същото важи и за самолетните полети и пътуването с влак на дълги разстояния. Моловете и ресторантите в страната също изискват представяне на здравен паспорт със съответните доказателства, макар че не всички следят особено строго дали изискванията се спазват.

Да средата на месеца всички работещи в болниците и в домовете за хора в безпомощно състояние във Франция също трябва задължително да се ваксинират. А президентът Макрон дори оповести, че навярно ще има още ограничения за неваксинираните. През изминалите седмици по-строгите мерки дадоха сериозен тласък на ваксинациите. Те предизвикаха и улични протести, но според допитванията повечето французи подкрепят ваксинациите.

Франция пак на масов протест срещу Covid мерките, полицията използва сълзотворен газ (видео)

Мерките в Белгия и Швейцария

В Белгия 68,4% от хората вече са ваксинирани, но между отделните региони все още има големи разлики. Във Фландрия и Валония броят на ваксинираните е висок. В Брюксел обаче на имунизация са се положили едва 54 на сто от хората. Ето защо облекченията, които влизат в сила от 1 сепетмври, няма да важат изцяло за Брюксел, където кафенетата и ресторантите са длъжни да затварят по-рано от обичайното. Властите се надяват, че това ще увеличи мотивацията на хората да се ваксинират. Дори се обсъжда налагането на забрана за посещение на ресторант от неваксинирани.

В Швейцария хората без ваксинация също нямат достъп до голяма част от обществения живот. От утре всички, които желаят да посетят ресторант, бар, фитнес-студио, музей, зоопарк, концерт, театър или кино, са длъжни да представят сертификат, че са ваксинирани, преболедували или имат актуален отрицателен тест. Това важи само за закритите помещения. Същевременно Швейцария отменя безплатните Ковид-тестове. От октомври нататък всеки, който се подлага на тест за инфекция с коронавирус, ще носи сам разноските за това. Подобно правило бе прието и в Германия. От 11 октомври бързите тестове за установяване на инфекция с коронавирус вече няма да са безплатни. 

Как е в Испания и Португалия?

Испания е сред държавите с най-висок коефициент ваксинирани в ЕС – 67%. В тази страна има една особеност: много млади хора се боят да не заразят по-възрастните рискови групи и затова бързат да се ваксинират. Поради високата безработица в Испания доста млади хора са принудени да живеят в общи домакинства с по-възрастните поколения. 

В Португалия също вече са ваксинирани 67% от хората. Някои наблюдатели смятат, че желанието на хората да се имунизират рязко се е увеличило след опустошителния ръст на новите зарази и смъртните случаи в началото на годината. В регионите с най-опасна пандемична обстановка португалците също въведоха задължение да се представя имунизационен паспорт при влизане в закрити помещения като ресторанти или обществени сгради.

Само за сравнение: в САЩ вече напълно ваксинирани са над 170 милиона души или 53% от населението.

Расте натискът върху неваксинираните срещу Ковид-19

Източник: Deutsche Welle

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции