<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=150827" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Жена е извърш...

Равносметката след 8-месечната руска окупация на Херсон

14 Ноември 2022
0 289

Равносметката след 8-месечната руска окупация на Херсон е шокираща. В неделя президентът на Украйна Володимир Зеленски обвини руските войници във военни престъпления и цивилни убийства в Херсон. За това съобщава The Guardian.

„Разследващите вече са документирали повече от 400 руски военни престъпления. Открити са тела на загинали цивилни и военнослужещи. Руската армия остави след себе си същата разруха, както навсякъде другаде, където е стъпила”. Това гласеше изявлението на украинският президент.

Той също така отбеляза, че руските сили са унищожили ключова инфраструктура, преди да се оттеглят. Кметът на Херсон подчерта, че хуманитарната ситуация е „тежка“ поради липса на лекарства и хляб.

Какво оръжие можем да дадем на Украйна? (видео)

Равносметката след осеммесечната руска окупация на Херсон

След две нощи на ликуване, жителите на Херсон в неделя започнаха да оценяват степента на щетите, нанесени от осем дълги месеца руска окупация.

“Прецакаха ни!”: Бунтове сред мобилизираните руснаци

Критична инфраструктура е унищожена

Хората в района все още са без електричество и вода. Хиляди мини, въжета и невзривени снаряди са оставени от войските.

Роман Головня, съветник на местната администрация на града, каза: „Руските окупационни сили и колаборационистите направиха всичко възможно хората, които останаха в града, да страдат възможно най-много през тези дни, седмици и месеци на чакане.“

Отстъпващите руснаци напълно са унищожили цялата критична инфраструктура. Това включва комуникации, електричество, вода, топлина, 100-метрова телевизионна кула и най-малко четири моста.

Украинските власти се опитват да оценят щетите на язовира Нова Каховка, който руснаците се опитаха да взривят при изтеглянето си. Той се намира на около 60 км североизточно до р. Днепър. Сателитни изображения показват признаци на разрушение „с унищожени участъци от язовира и шлюзове“. Не е ясно обаче дали структурната цялост на резервоара е изложена на риск. С воден обем от 18,2 кубически километра, ако бъде унищожен, Каховският резервоар може да наводни огромна територия, включително град Херсон.

Защо Херсон е толкова важен?

Равносметката след 8-месечната руска окупация на Херсон
iStock
Руските войски са извършвали необуздани грабежи в града – вкл. електроника, животни, останки и др.

Жителите на Херсон са свидетелствали, че руските войски са извършвали необуздани грабежи в града. Сред посочените нередности са кражби на лични коли, перални машини, микровълнови печки, дамски дрехи и друга покъщнина. Руснаците задигнали 15 000 експоната от музея на изкуствата в Херсон. Липсват и останките на Григорий Потьомкин, приятел и любовник на Екатерина Велика, от крипта в катедралата на града.

В неделя стана ясно, че руснаците са взели и повечето животни от зоопарка в Херсон. Лами, вълци, магарета, миещи мечки и катерици са били изпратени до Крим. 

„Миещата мечка в зоологическата градина е открадната не от някакъв глупав войник, а от руското командване“, заяви Александър Тодорчук, ръководител на UAnimals. Организацията се занимава със спасяване на животни по време на война.

Ето какво животно от зоопарка в Херсон открадна руски войник преди да избяга

Десетки училища и детски градини в провинцията са унищожени или превърнати във военни бази

Украинците обвиниха руснаците, че са взривили десетки училища в цялата провинция. Според тях това допълнително е навредило на перспективите на децата, които вече девет месеца не са посещавали училище. В окупираното село Мала Александровка руските войници са превърнали местното училище във военна база. Те били паркирали танковете си до спортното игрище. 

В Милове руснаците са взривили основното училище и детската градина, докато са се движили с бронирани превозни средства. Селото бе освободено в четвъртък. В него по време на руската окупация са останали около 300 души, вкл. деца и юноши. Жителите на селото са махали на пристигащите украински войници с усмивки.

„Нашите деца не са учили от 24 февруари“, заявява Сергей Мелников, местен жител. С малко или никакъв интернет, онлайн обучението е доста трудно, казва той. Селото е без ток, вода и газ – ситуация, типична за селския район на Херсон.

Равносметката след 8-месечната руска окупация на Херсон
iStock
Възстановяването на електричеството, водоснабдяването и комуникацията – въпрос на време

Компаниите за телекомуникационни услуги в неделя заявиха, че работят непрекъснато, за да възстановят връзките. Според тях ще отнеме поне месец, за да се възстанови електричеството в Херсон. В някои от северните райони, най-близо до бившата фронтова линия, захранването може да бъде възстановено още следващата седмица, казаха те.

Ирина от гр. Херсон споделя в канал в Telegram, че надеждата електричеството и водата да бъдат възстановени в кратък срок остават далечни. 

„Момчетата вече правят много, но трябва да погледнем реалността в очите. Електричеството днес, утре и дори вдругиден няма да се появи… всичко ще бъде по-късно, просто трябва да имаме търпение и да изчакаме”. Това написа тя в социалната мрежа.

Юлиана, друга жителка на Херсон, се включи: „Войната все още продължава и в страната, и в нашия град. Чакахме осем месеца, можем да изчакаме още няколко седмици. Най-важното е, че градът е освободен”.

Равносметката след 8-месечната руска окупация на Херсон
iStock

Както и в други украински региони, окупирани от руснаците в началото на тяхната инвазия, първият ход на московските войски бе да унищожат телекомуникационните кули. Близо осем месеца жителите на Херсон са откъснати от света, времето и пространството. Липсата на телефонни мрежи означава липса на контакт с външния свят. В събота до главната автогара бе създадена Wi-Fi гореща точка с помощта на сателитна антена.

Някои от жителите вече са започнали да събират дърва в подготовка за студена и мрачна зима.

Допълнителни мерки за сигурност в Херсон

Според САЩ решението на Кремъл да се изтегли от Херсон се основава отчасти на опасенията, че руските войници „ще бъдат отрязани от доставки с настъпването на зимата“.

Руските сили се изтеглят от Херсон (видео)

В провинцията се вземат допълнителни мерки за сигурност. Военна полиция проверява документите на местните хора и преследва руски войници и диверсанти, маскирали се като цивилни. Областният управител Ярослав Янушевич заяви, че властите ще поддържат вечерен час от 17:00 до 8:00 сутринта. На хората ще е забранено да влизат и излизат от града.

„Врагът минира всички критични инфраструктурни обекти. Опитваме се да се срещнем в рамките на няколко дни и след това да отворим града.“. Това каза той пред украинска телевизия. Според него мобилните услуги могат да започнат да работят в неделя.

Мините, оставени от руските сили, се превръщат в едно от най-големите предизвикателства за Украйна. Според Киев повече от 2000 експлозивни предмета вече са неутрализирани.

В област Харков двама работници загинаха и четирима бяха ранени от взрив на мина, докато се опитваха да асфалтират пътя в бившата окупирана зона.

Контранастъплението на Украйна ще продължи

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че грандиозното контранастъпление на украинската армия ще продължи.

„Със сигурност ще достигнем държавната си граница – всички участъци от международно признатите граници на Украйна“, каза той. Зеленски обеща деокупацията на южните градове Хеническ – обявен от Русия за нейна нова административна „столица“ на Херсонска област – и Мелитопол.

Неговото изявление предполага, че Крим – незаконно анексиран от Москва през 2014 г. – също е активна украинска военна цел.

Видео: CBS Evening News

Равносметката след 8-месечната руска окупация на Херсон

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции