<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=118912" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Създадоха пл...

Разследват кой е нарисувал свастика върху прозорец на посолството на САЩ в София

14 Февруари 2022
0 611

Свастика е била нарисувана с лилаво мастило върху прозорец на посолството на САЩ в София, съобщва bTV по данни на уебсайтът „Аксиос“.

Вандалската проява е установена на 28 януари, броени часове след Международния ден в памет на жертвите на Холокоста. Изображението е предизвикало безпокойство в Държавния департамент на САЩ относно антисемитизма. Според източници свастиката е открита в охраняемата част на посолството. Това означава, че „художникът“, който я е нарисувал, е имал достъп до този сектор от посолството.

“Департаментът приема този въпрос изключително сериозно. Осъждаме всякакви случаи на омраза или пристрастия на работното място, какъвто изглежда е този случай. Това е отблъскващ символ на всичко онова, срещу което ние като ведомство се противопоставяме. Ангажирани сме да направим всичко възможно, за да гарантираме, че Държавният департамент, включително нашите постове в чужбина, ще останат приветливо, приобщаващо и свободно от предразсъдъци работно място”, заяви говорителят на Държавния департамент Нед Прайс.

Разследват кой е нарисувал свастика върху прозорец на посолството на САЩ в София
снимка: бтв

По случая се води разследване. През юли 2021 г. в асансьор в Държавния департамент бе открита друга надраскана свастика. Тогава изявление направи президентът на САЩ Джо Байдън.

“Нека бъда ясен – антисемитизмът няма място в Държавния департамент, в моята администрация или където и да било по света. От всички нас зависи да не даваме убежище на омразата и да се противопоставяме на фанатизма, където и да го открием”, заяви Байдън.

Разследват кой е нарисувал свастика върху прозорец на посолството на САЩ в София

Източник: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции