<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=167793" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Мощна турбол...

Разследват висши политици заради високата смъртност от COVID в Италия

03 Март 2023
0 646

Разследват висши политици заради високата смъртност от COVID в Италия през 2020 г. Сред тях е и бившият премиер Джузепе Конте.

Разследването е на прокуратурата в северния италиански град Бергамо, пише Инвестор.

Разследват висши политици заради високата смъртност от COVID в Италия

Конте и 18 високопоставени длъжностни лица са обвинени в това, че не са предприели ефективни действия по време на първата фаза от пандемията в началото на 2020 година. Според прокуратурата  животът на хиляди италианци е можел да бъде спасен. Ако се бяха взели по-добри и навременни мерки.

Американски експерти: COVID-19 е изтекъл от лаборатория

Вирусът

Италия беше една от най-тежко засегнатите от пандемията европейски страни. А Бергамо се превърна в символ на страданието, причинено от необузданото разпространение на инфекциите.

В началото на 2020 г. светът беше ужасен от появилите се кадри с военни камиони, които масово изнасят от Бергамо ковчези с трупове за кремация.

Жертви на коронавируса в Италия са около 180 хил. души.

Разследването

Според прокуратурата властите са се забавили със създаването на т.нар. „червени зони“, обозначаващи особено тежко засегнатите райони, в които се налага строга блокада. Отговорните лица не са оценили достатъчно добре опасността от пандемията, което е довело до опустошителни последици, смята прокуратурата.

Разследвания се водят и срещу бившият министър на здравеопазването Роберто Сперанца и губернатора на Ломбардия Атилио Фонтана. Конте и Сперанца казаха, че ще сътрудничат на прокуратурата.

В сряда бившият премиер заяви, че е действал с най-голяма отдаденост и с пълно чувство за отговорност в един от най-трудните моменти, които Италия някога е преживявала.

В България

По последна информация коронавирусът у нас отбелязва ръст при заболелите. 68 са новите заразени за последното денонощие.

Направени са 2 159 PCR и антигенни теста. Като те са със 158 по-малко спрямо отчетените 2 683 ден по-рано. По този начин процентът на положителните проби се повишава – от 2,23% до 3,14%.

Разследват висши политици заради високата смъртност от COVID в Италия

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции