<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=136109" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: МФ: Борисов е ...

НАП събра близо 15 милиарда лева за шест месеца

05 Юли 2022
0 1049

НАП събра близо 15 милиарда лева за шест месеца.

Над 14,9 милиарда лева са постъпленията в Националната агенция за приходите през първата половина на 2022 година. Събраните средства са с 1,6 млрд. лв. повече спрямо същия период на миналата година, съобщават от приходната агенция.

НАП проверява българи с имоти в Дубай

НАП събра близо 15 милиарда лева за шест месеца
Снимка: iStock

Най-висок е ръстът на постъпленията при корпоративния данък – 38 на сто.

“Отличните резултати се дължат както на партньорския подход от страна на НАП към бизнеса и гражданите, така и на тяхното добросъвестно поведение. Удовлетворени сме от факта, че за пореден път наблюдаваме увеличение на доброволното деклариране и плащане от страна на данъкоплатците. Уверени сме, че с тези темпове ръстът на приходите през 2022 г. ще надмине очакванията ни”, казва изпълнителният директор на НАП Румен Спецов по повод поредния рекорден ръст в приходите.

НАП събра близо 15 милиарда лева за шест месеца
Снимка: БулФото

Приходите от данък върху доходите на физическите лица се увеличават с близо 8 на сто, а осигурителните вноски растат устойчиво с над 12 на сто спрямо същия период на миналата година, допълват от приходната агенция.

До края на юни приходите към централния бюджет са близо 8,2 млрд. лева. Данъкът върху доходите на физически лица е почти 2,2 млрд. лв., 1,7 млрд. лв. е корпоративният данък и повече от 4 млрд. лв. – ДДС.

Източник: NOVA

НАП събра близо 15 милиарда лева за шест месеца

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции