<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=122665" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Десетки собс...

Рекордно поскъване на банковите преводи на каса

18 Март 2022
0 1550

Междубанковите преводи на каса са рекордно скъпи. Цената им достига между 5 и 10 лв., пише Mediapool. Преводите през онлайн или мобилното банкиране на кредитните институции все още са сравнително евтини, като таксата им е между 0.80 лв. и 1.20 лв.

Швейцарска банка бе обвинена за пране на пари на български наркотрафиканти (видео

Най-скъпа скоро ще бъде услугата в ОББ. Банката е уведомила клиентите си, че от 4 април междубанковият превод на каса ще поскъпне до 1% от сумата, но минимум 10 лв. Това значи поскъпване с най-малко 150%. В момента таксата е фиксирана на 4 лв. в банков клон.

Услугата е значително по-евтина през онлайн и мобилното банкиране – 0.90 лв.

Друга промяна също от 4 април в ОББ е касовата вноска от физическо лице по сметка на бюджетна организация. Таксата ще бъде 0.5% от сумата, но минимум 4.50 лв.

Банка внесе погрешка 50 милиарда долара в сметка на семейство от Луизиана

Банка ДСК също променя таксата при междубанковия превод в левове през системата БИСЕРА от 28 март. Той ще струва 6 лв. Вътрешнобанковият превод, включително между собствени сметки на един и същ клиент, ще излиза 4.50 лв.

Рекордно поскъване на банковите преводи на каса

В УниКредит Булбанк междубанковият превод на каса също ще е 6 лв. През “Булбанк Мобайл” той ще е 1.20 лв. Вътрешнобанковият превод в левове също вече е поскъпнал до 6 лв.

В ПИБ преводът между банки у нас за физически лица струва 5.90 лв. През електронната услуга”MyFibank” – 1 лв.

В Пощенска банка таксата е 5 лв. Вътрешнобанковият превод там е 4 лв.

Бивш полицай е ограбил банката в Дупница (видео)

През последните месеци банките вдигнаха и таксите за теглене от банкомат, които вече масово са процент от изтеглената сума, но не по-малко от определен минимум.

Банките твърдят, че поскъпването се дължи на покачващите се разходи по физическото обслужване на клоновете, инкасо дейностите и заплатите на персонала. Цел е и да се стимулират мобилните и онлайн плащанията. Продължаващ натиск върху цените оказват и въведените в края на 2019 г. нови европравила, според които преводите в евро в страната и в държавите от ЕС трябва да са със същата цена като трансакциите в левове.

Миещи мечки нахлуха в банка в извънработно време и разпиляха листове хартия (снимки)

За разлика от много фирми и бизнеси у нас, които претърпяха загуби заради пандемията, печалбата на банките у нас миналата година нарасна със 74% до 1.4 млрд. лв.

В деня на руската инвазия в Украйна БНБ обяви, че премахва част от ограниченията за разпределяне и изнасяне на печалбата зад граница, наложени през 2020 г. заради здравната криза.

Рекордно поскъване на банковите преводи на каса

Източник: Mediapool

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции