<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=108638" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: ЦИК официалн...

Ректор агитира за Радев във фейсбука на университета си

19 Ноември 2021
0 1692

Ректор агитира за Радев във фейсбука на университета си, съобщава БНР.

Ректорът на Великотърновския университет проф. Христо Бонджолов използва официалната фейсбук страница на учебното заведение, за да призове на балотажа да се гласува за един от двамата кандидати за президент.

Ректорът е член на инициативния комитет, издигнал кандидатурата на Румен Радев-Илияна Йотова. Под поста му в институционалната страница се появи лавина от негативни коментари на бивши и настоящи възпитаници на Великотърновския университет, които определят действията на проф. Христо Бонджолов като недопустими. След сигнал на програма „Хоризонт“ постът беше премахнат. 

Ето кого ще подкрепят симпатизанти на ДПС в Турция на балотажа за президент (снимка)

Официалната фейсбук страница на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ осъмна със следния текст:

 „За пореден път в неделя сме на избори и очакваме след това да ни оставят малко да си отдъхнем, защото наистина много стана.  

Колеги, приятели, да гласуваме! Можем ли този път със ЗА? 

Партийната подкрепа направи лоша услуга и на двамата кандидати. Аз не съм против проф. А. Герджиков. Много хора щяха да се замислят за кого да гласуват, ако той беше издигнат от името на Софийския университет.  

Искам категорично да подчертая, че аз съм ЗА действащия президент, защото подкрепи бунта на младите срещу системата. След петгодишен мандат логичната подкрепа, която масово получава от хората независимо от партийните им пристрастия, не може да бъде скрита дори от ония социологически агенции (знаете кои). Президентът Румен Радев помогна и на нас в борбата срещу беззаконието, затова аз му имам доверие. Желая му успех и вярвам, че ще си върнем държавата.  

Зная, че повечето български граждани са ЗА. Гласувайте!“ 

Като автор на този текст е посочен ректорът проф. Христо Бонджолов. Постът беше публикуван на 17 ноември в 19,38 часа. 

Ректор агитира за Радев във фейсбука на университета си
Коментарът на проф. Бонжолов

Потърсен за коментар защо използва институционалната страница на университета за политическа агитация, ректорът проф. Бонжолов заяви за БНР, че постът първо е бил публикуван в личния му профил, а в университетския е като отговор на фалшива новина:  

„Нямаше да бъде на страницата на университета, ако не бяха използвали в един великотърновски сайт с цел заблуда моята снимка и то като ректор с плакат на другия кандидат и то като агитация. Колегите бяха объркани. Един куп хора ми се обаждат да питат аз всъщност с кого съм. Аз съм, повечето знаят, в инициативния комитет на господин Радев и на госпожа Йотова. Нямаше да го направя това нещо, ако не бяха фалшивите новини с опит и то не мен лично, иначе щях да отговоря на личната си страница, а да въвлекат университета в изборен скандал. Те не атакуват мене като личност, вижте снимката – снимката е на ректора. Те атакуват институцията и се опитват да я пришият към другия кандидат. Не мога да им отговоря под моята лична страница. Аз там съм го написал отдавна и изобщо нямаше да бъде на другата, ако не беше засегнат университетът“. 

Фалшивата новина със снимки на ректора и на председателя на Студентския съвет на ВТУ с надписи, в които призовават да се гласува за Анастас Герджиков и Невяна Митева не е в сайт, а във фейсбук страница, посветена на пътната безопасност и полицейските патрули в област Велико Търново. Това личи от моментна снимка, публикувана от ВТУ в коментарите под поста на ректора в страницата на университета. Наша проверка показа, че такъв пост с фалшива новина във Фейсбук страницата „I see you KAT“ няма.  

Ректорът на ВТУ не приема, че е направил нарушение с предизборна агитация. 

„Какво има в политиката? Това е мажоритарен избор между двама кандидати. Каква политика има тука? Да, в предизборна кампания сме. Имам право на позиция и ви обясних защо – тя беше на личната ми страница до момента, в който не се опитаха да натопят по фалшив начин, с фалшиви новини да вкарат университета в такава мръсна игра. Тогава вече нямаше как да не реагирам“.  

За 14 часа под публикацията на ректора във фейсбук страницата на ВТУ с призив да се гласува за определена кандидат-президентска двойка се появиха стотици коментари на бивши и настоящи възпитаници на университета, в които атакуват проф. Бонджолов. „Не може да ангажирате моя свободен университет с каквато й да било политическа позиция“, написа Ирина Иванова. „За това са личните страници, където човек да си каже за кого би гласувал и за кого ще реши да агитира, а не университетските страници. Нали уж става въпрос за безпристрастност?“, написа Йоана Патришкова. „Потресена съм!!! Това е дъното!“, посочва Радослава Каланова. 

Програма „Хоризонт“ подаде сигнал до Министерството на образованието и науката за поста на ректора във фейсбук страницата на Великотърновския университет. Малко след това постът и коментарите бяха премахнати. 

Ректор агитира за Радев във фейсбука на университета си

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции