<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=98440" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Здравната ка...

Репортаж на “Господарите” вдъхнови немски топ журналист да покаже как се горят отпадъци в България (видео)

03 Септември 2021
0 1612

Репортаж на “Господарите” вдъхнови немски топ журналист да покаже как се горят отпадъци в България. Jenke von Wilmsdorff от една от най-големите частни немски телевизии Pro7 представи част от разследването ни от 2018 година за горенето на отпадъци в свой документален филм. Филмът е посветен на т.нар. “бърза мода” (fast fashion), която е разпространена в цял свят.

Във видеото германският журналист предизвиква себе си да не носи никакви дрехи от “бързата мода”. В опит да проследи пътя на дрехите от магазините за такава мода до унищожаването им той разбира, че голяма част от тях пристигат в България. У нас някои се продават в магазините за дрехи втора употреба. Други се съхраняват в складове. Така той попада и на репортажите на Влади Василев и редактора Максим Караджов за горенето на отпадъци у нас:

Отопляване с парцали трови въздуха в София

 Колко опасно е отоплението с парцали и какви мерки ще бъдат взети?

Репортаж на "Господарите" вдъхнови немски топ журналист да покаже как се горят отпадъци в България
Jenke интервюира редактора ни Максим Караджов

Немският журналист разговаря с българския си колега за замърсяването на въздуха у нас. Те обсъдиха разследването, което от немската телевизия определят като “уникално попадение”.

“Бедните хора се отопляват така, защото това е евтино и ефективно гориво”. Това сподели Караджов на въпрос защо според него хората прибягват до това отопление. Последиците за околната среда обаче са катастрофални.

В своя материал Jenke показа част от скритите камери, които тогава заснехме в склада за дрехи втора употреба.

Jenke за темата

“Заради подобни критични материали предаването “Господари на ефира” е било спряно” – така немският журналист коментира темата за свободата на словото у нас, след като попита как властите са приели разследването за горенето на отпадъци.

Екипът на немската телевизия обиколи и ромската махала “Филиповци”, за да чуе от първо лице причините хората да горят токсични материали.

Изводът на Jenke – “Бедните хора в България са готови да жертват здравето си, за да има с какво да се отопляват. Ето това е тъжната действителност в една уж европейска страна”.

Темата неведнъж е привличала международно внимание

Не за първи път тази тема привлича вниманието на чуждестранните медии. Преди няколко месеца друга немска телевизия също я представи:

Немската ZDF показа репортаж на „Господарите“ за горенето на отпадъци в България (видео)

На фона на това българските институции някак удобно подминават темата. Предстои да разберем докога това ще продължава.

Репортаж на “Господарите” вдъхнови немски топ журналист да покаже как се горят отпадъци в България

Видео: JENKE

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции