<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=168768" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Върховният с...

“Репортери без граници” настоя “Лев инс” да прекрати делото срещу Mediapool

09 Март 2023
2 80

“Репортери без граници” настоя “Лев инс” да прекрати делото срещу Mediapool. Това съобщи българската медия.

Съдят Mediapool за 1 милион заради статия

Призивът на международната журналистическа организация е публикуван в социалната мрежа Twitter.

Повод за реакцията е новината, че застрахователната компания „Лев инс“ е завела съдебен иск за 1 млн. лева срещу Mediapool за статия, която се базира на стенограма на Министерски съвет. Дружеството съди медията за един милион лева за публикация от 27 септември 2022 година.

От медията съобщават, че статията е основана на публично достъпна в интернет стенограма от заседание на правителството. В нея се дискутира “Зелена карта” и последствията, ако проблемът не бъде решен. Въпреки че източникът е публичен, на изпълнителния директор на дружеството е изпратен имейл с въпроси по темата. Единственият получен отговор обаче е: 

„На така представената от Вас информация в статията и зададените тенденциозни въпроси ще Ви бъде даден отговор в съда“.

&#8220;Репортери без граници&#8221; настоя &#8220;Лев инс&#8221; да прекрати делото срещу Mediapool

Междувременно и друга международна организация – “Балканска инициатива за свободи медии” (BFMI) също декларира, че започва активно да следи случая и ще докладва пред Съвета на Европа.

“Българската медия Mediapool е изправена пред рекорден иск на стойност половин милион евро, заведен от застрахователната компания. Делото, известно като SLAPP, е за това, че новинарският сайт е отговорен за накърняване на репутацията на застрахователната компания чрез публикуване на информация от публично достъпен препис. Делото се гледа в Софийския градски съд и предстои да видим какъв ще е изходът от този спорен иск”, се казва в позиция на организацията.

Вчера Асоциацията на европейските журналисти – България първа призова “Лев инс” да оттегли съдебния иск срещу българската медия.

“Искът на застрахователната компания “Лев Инс” срещу Mediapool за 1 млн. лв. е класически пример за “дело шамар” или стратегическо дело за ограничаване на общественото участие”, се казва в позицията на организацията.

Новината за съдебния иск дойде само ден след публикуването на годишния доклад на Платформата за сигурността на журналистите към Съвета на Европа. В него е цитирано друго дело срещу Mediapool. При него медията е осъдена за “разпространяване наи публично известни факти за съдия Светлин Михайлов“, напомня АЕЖ.

Това води до извода, че Mediapool очевидно е обект на системен натиск.

“Репортери без граници” настоя “Лев инс” да прекрати делото срещу Mediapool

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции