<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=94464" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Епидемичен в...

Ресторантьори искат оставката на здравния министър д-р Стойчо Кацаров

20 Юли 2021
0 4591

Ресторантьори искат оставката на здравния министър д-р Стойчо Кацаров, става ясно от прессъобщение, разпространено от Сдружението на заведенията в България. Причината – обявеният от здравното министерство “Национален план за справяне с пандемията от Sars-CoV-2”, който предвижда като първа по ред мярка затваряне на заведенията – кафенета, ресторанти и нощни заведения.

Ресторантьори искат оставката на здравния министър д-р Стойчо Кацаров

От днес влиза в сила разхлабването на мерките за маските на обществени места

Ето и пълният текст на позицията на ресторантьорите без редакторска намеса:

“Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията се противопоставят срещу оставането на поста на служебния министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров. Повод за позицията на СЗБ и БАЗ е обявеният от здравното министерство “Национален план за справяне с пандемията от Sars-CoV-2” – безумен “план”, който предвижда като първа по ред мярка затваряне на заведенията – кафенета, ресторанти и нощни заведения. При положение, че 12 седмици след като в България отвориха нощните заведения /първи в Европа/, заболеваемостта не само не се повиши и за миг, а спадна над 20 пъти! Което ясно показва, че не в заведенията е проблемът с разпространението!

Превенцията от разпространението на вируса, средствата и мерките за опазване на общественото здраве, освен лична отговорност следва сериозно и отговорно да се превърнат в държавна политика! Представеният от служебния министър Кацаров “план” е олицетворение на липсата на държавнически подход, загриженост и мисъл за всички хора! Отново целият проблем и отговорност за вирусна епидемия се прехвълят върху заетите стотици хиляди в нашия бранш.

Мнението на ресторантьорите за ваксините

Изборът на всеки човек да се ваксинира или не, безспорно е личен, но липсата на разяснителна кампания, стимули за ваксинация и като цяло държавна политика за достигане високи нива на ваксинационно покритие, прави този личен избор труден за повечето български граждани.

В недомисления “план” на служебния министър Кацаров се предвижда затваряне на заведенията като първа стъпка при новата вълна.

Тук дори не поставяме под въпрос настъпването й – редица европейски държави вече са в подем на заразяването с новите варианти и България няма да остане “остров в морето на вируса”. И както написахме и преди, вече е ясно, че това е само имитация на „мерки“ на гърба на заведенията! Недоумение в плана буди и изискването в допълнителните му обяснения, където се говори, че ще могат да работят заведения само със 100% васкиниран персонал и със 100% ваксинирани клиенти, което пак е дискриминация спрямо заведенията – кафенета, ресторанти и нощни клубове.

Въпросите на ресторантьорите

Ако такава ще е политиката на държавата, защо това се отнася само за един сектор?

Не би ли следвало всички обекти с обществено предназначение да бъдат подложени на същите рестрикции и задължения за ваксиниране?

Личен ли е изборът на работещите в нашия сектор или държавата, в лицето на служебния здравен министър, оставя на хората, работещи в бранша ни избора дали да се преквалифицират в друг бранш или да се ваксинират?

Защо вместо повсеместна ваксинационна държавна политика нашия бранш се използва като зле прикрит опит за въвеждането на задължителна ваксинация?

Изводът на хората от бранша

И прехвърля отговорността за нея само върху нас! Ваксинацията не може да е отговорност на заведенията!

Това е дискриминация!

Отново настояваме, както и по-рано през тази година по време на втората вълна, за равно третиране на всички сектори на българската икономика. Ако дадени правила ще влизат в сила за едни, то те трябва да важат за всички.

Затова сме против оставането на поста на служебния министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров и искаме незабавна пълна промяна на така наречения “план”, която да изключва каквото и да било затваряне, заради вирус, срещу който има безплатна и достъпна за всички ваксина.

Дебело подчертаваме, че повече няма да търпим ограничения в нормалното функциониране на нашите обекти и ще се борим докрай за правото ни на труд.”

Източник: Сдружение на заведенията в България

Ресторантьори искат оставката на здравния министър д-р Стойчо Кацаров

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции