<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=93143" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Забраняват д...

Ресторантьори настояват НАП да легализира бакшишите

03 Юли 2021
0 1664

Данъчните проверки в заведенията често установяват по-голяма наличност в касата от отчетения от касовия апарат оборот. Затова ресторантьори настояват НАП да легализира бакшишите.

“НАП трябва да допусне до 10% толеранс в касата или да вземе мерки за легализиране на бакшишите” призова пред БНР зам.-председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) Станислав Стоянов. Според него именно бакшишите са най-честата причина за разминавания между отчетените и наличните в касата пари.

Регулацията сега

Според настоящото законодателство разминаването между отчетените продажби и касовите наличности е строго наказвано от НАП н арушение. Глоба до 5000 лева и затваряне за до един месец е санкцията при неиздаден касов бон. Именно затварянето на обекти е най-големият стах на хората в ресторантьорския бизнес, особено след COVID-19 кризата.

Ресторантьори към управляващите: Така не можем да живеем! (репортаж)

Какво предлагат от БХРА?

Затварянето на бизнеси при първо нарушение да бъде прекратено – за това нястояват от организацията. Според тях подобни строги санкции трябва да се налагат само при системност на нарушенията. Ето защо от Асоциацията са поискали среща с директора на НАП Румен Спецов и с министъра на финансите Асен Василев. По време на нея те ще обсъдят проблемите, произхождащи от действащото законодателство.

Предизвикалата протести Наредба Н-18 предвижда запечатването на обектите-нарушители до 1 месец, но и налагането на глоба. Така според Станислав Стоянов за едно и също нарушение ресторантьорите получават две различни санкции.

“С касовите апарати не борави само един оператор – с тях работят сервитьори, администратори и други. Защо се налага наказание на физическото лице, което стопанисва обекта, при положение, че има работници-подизпълнители, които може по невнимание или заради техническа грешка да не отчетат на касовия апарат?” – този въпрос задават от БХРА към управляващите.

Ресторантьори настояват НАП да легализира бакшишите
Запечатан обект

Въпросът с бакшишите

Не за пръв път ресторантьорският бизнес повдига темата за бакшишите. Преди две години от БХРА поискаха в касовия бон да се вписва задължително и размерът на бакшиша. Така ще се избегнат проблемите с НАП. Тогава обаче от приходната агенция се противопоставиха на подобно решение и обясниха, че включването на бакшиша в касовия бон би узаконило разликите в касовите наличности.

Според приходната агенция има възможност бакшишите да се държат на специално място извън касата. Те обмислят и дали тези допълнителни пари не трябва да се декларират като доход. В същото време ресторантьори настояват НАП да легализира бакшишите, за да реши проблема с разликите между отчетения оборот и касовата наличност.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции