<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=105408" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Направихме с...

Ресторантьори в цялата страна протестираха срещу новите противоепидемични мерки (видео)

29 Октомври 2021
0 125

Ресторантьори в цялата страна протестираха срещу новите противоепидемични мерки, пише Свободна Европа.

Стотици хора излязоха на протести в над 10 града в страната под надслов „Всички заедно! За здраве, работа, бъдеще, сигурност!“. Присъстващите казват, че поминъкът им е пострадал от новите ограничения и най-вече от изискването за представяне на зелен сертификат за достъп до големи магазини, ресторанти и нощни заведения.

Заведенията вдигат голям протест заради новите мерки (видео)

През изминалите дни представители на правителството коментираха, че мерките са единственият начин за ограничаване на бързо нарастващия брой новозаразени и смъртни случаи, както и на броя на ваксинираните. От въвеждането на мерките преди 1 седмица броят на хората, които се ваксинират ежедневно, се удвои.

Според протестиращите системата със зелените сертификати е „дискриминационна“, не решава проблемите в здравеопазването, причинени от пандемията с коронавирус, но задълбочава икономическата криза.

Ресторантьори в цялата страна протестираха срещу новите противоепидемични мерки (видео)
За тестовете

Ресторантьорите казват, че обещаните безплатни или по-евтини тестове все още не са предоставени. Те са недоволни още и от факта, че нямаше гратисен период за подготвка на бизнеса за новите правила.

В София протестиращите блокираха движението на бул. „Цариградско шосе“ при „Орлов мост“. В Перник беше блокиран пътят за столицата при село Драгичево за повече от час. Стотици протестираха и в Бургас, Благоевград, Ямбол, Варна, Търговище и Стара Загора.

Някои от лозунгите на демонстрациите бяха „Долу мерките!“, „Искаме бъдеще в България“ и „Всички сме равни пред закона“, предава бТВ. В Пловдив ресторантьорите блокираха ключовото кръстовище до „Чифте баня“. Те призоваха за масова ваксинация като единственият начин бизнесът им да не фалира.

Заболеваемостта от Covid-19 в страната на 14-дневна база е 819 на сто хиляди души население. Това показват данните на Националния център по заразни и паразитни болести. Това е най-високата заболеваемост в Европа, а процентът на починали от коронавируса в България също е много по-висок от във всички други европейски страни.

Ресторантьори в цялата страна протестираха срещу новите противоепидемични мерки

Видео: Bulgaria On Air
Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции