<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=152866" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Котка на 26 г. ...

Рибар хвана златна рибка, тежаща колкото 10-годишно дете (видео)

28 Ноември 2022
0 764

Рибар хвана златна рибка, тежаща колкото 10-годишно дете.

Рибар от Шампан, Франция, улови рекордно голяма златна рибка, тежаща цели 30 килограма!

Местно риболовно предприятие пуска рибката, известна като Дъ карът (The Carrot или „морковът“, превод от английски), преди цели 20 години. Впоследствие тя израства до тези невъобразими размери и се превръща в една от най-големите в света.

Котка на 26 г. постави рекорд и надживя трима свои стопани (видео)

Рибар хвана златна рибка, тежаща колкото 10-годишно дете (видео)

Особености

Съществуват най-различни видове златни рибки, но като цяло говорим за издръжлив опитомен шаран със златист вид. Срещат се в най-различни любопитни форми (например златните рибки с небесни очи) и понякога се чифтосват с други рибки като кои (какъвто е случаят и с Дъ карът).

Хибридният статус на Дъ Карът (полу-златна рибка, полу-кои) ѝ позволява в рамките на 20 години да порасне. И да нададе цели 30 килограма. Горе-долу колкото средното тегло на 10-годишно дете. На Анди Хакет от Устършър, Великобритания, са му били необходими цели 25 минути, за да я улови от езерата Блууотърс. Впоследствие ѝ прави няколко снимки и я пуска отново на свобода.

Рибар хвана златна рибка, тежаща колкото 10-годишно дете (видео)

Как златните рибки достигат подобни размери?

Огромният размер на Дъ Карът ни припомня за пореден път, че не трябва да пускаме домашните си любимци в дивата природа. В някои части на Америка огромните златни рибки често се превръщат в проблем. Те разстройват тинестото дъно. Изтръгват растенията. А властите смятат, че собствениците на домашни любимци са отчасти виновни за това.

Златните рибки, изхвърлени в дивите водни басейни, представляват инвазивен вид. Дори могат да изместят местните видове, като надделеят в битката с тях за ресурси. Те имат вълчи апетит. Което обяснява и достигането на тези размери. А в процеса на това могат да се заразят и да предадат на останалите различни паразити.

Като цяло златните рибки се хранят с каквото им попадне. В зависимост от вида си могат да живеят изненадващо дълго време. По-дълголетните могат да достигнат до 30+ см дължина. А ако са кръстосани с друг вид риба (какъвто е и случаят с Дъ карът) и повече.

Рибар хвана златна рибка, тежаща колкото 10-годишно дете (видео)

Колко големи израстват златните рибки?

Причината, поради която смятаме, че златните рибки са миниатюрни животнки, живеещи в купа, е, че до известна степен размерът им се определя от околната среда. Рибките, които се отглеждат в аквариум и се хранят скромно, ще останат малки (отчасти заради стреса) до сетния си час.

Ако обаче преместите същата златна рибка в голям аквариум с много храна, тя бързо ще израсне и ще достигне по-големи размери.

В САЩ изхвърлянето на нежеланите домашни любимци в дивите водни басейни е незаконно. За хората обаче, които не могат да продължат да гледат своите златни рибки у дома, съществуват различни съвети относно това как да процедират занапред.

Рибар хвана златна рибка, тежаща колкото 10-годишно дете (видео)

Източник: сп. “Обекти”IFLScience

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции