<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=116865" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Български ап...

Робот извърши първата самостоятелна хирургична операция без човешка намеса (видео)

28 Януари 2022
0 277

Робот извърши първата самостоятелна хирургична операция без човешка намеса.

Роботите помощници са вече често срещани в медицината. Екип от университета “Джонс Хопкинс” обаче твърди, че робот е извършил успешно и напълно самостоятелно, първата лапароскопска операция.

Името на робота е STAR или Smart Tissue Autonomous Robot (интелигентен тъканен автономен робот).

Лапароскопската хирургия е широко разпространена и минимално инвазивна процедура, при която в корема или в репродуктивната система на жената се вкарва камера в тръба, за да се провери за проблеми.

Операцията е била извършена върху прасе и STAR е успял да свърже двата края на червата му. Изследователите даже твърдят, че роботът се е справил по-добре от истинските хирурзи, които са се отклонявали повече от идеалната линия на разрез – причинявайки повече увреждания на тъканите.

Робот извърши първа самостоятелна хирургична операция без човешка намеса
Pexels

“Нашите открития показват, че можем да автоматизираме една от най-сложните и деликатни задачи в хирургията: повторното свързване на два края на черво. STAR извърши процедурата при четири животни и даде значително по-добри резултати от хората, извършващи същата процедура”, каза старшият автор д-р Аксел Кригер, машинен инженер в “Джонс Хопкинс”.

Робот извърши първа самостоятелна хирургична операция без човешка намеса

Източник: NOVA
Видео: Saudi German Hospital Dubai
Снимки: Pexels

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции