<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=147172" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Упорито куче ...

Роди се първият в света клонинг на вълк, износен от куче (видео)

11 Октомври 2022
0 682

Роди се първият в света клонинг на вълк, износен от куче. Китайска компания за клониране на домашни любимци обяви раждането на първия в света клониран полярен вълк (Canis lupus arctos). Той е износен от куче порода бигъл.

Френски ТВ формат събира хора с необикновен смях (видео)

Роди се първият в света клонинг на вълк, износен от куче (видео)

Клонираното вълче е женско и е наречено Мая. Заедно със сурогатната си майка, двете животни са представени на света в кратко видео на пресконференция. Тя бе проведена през септември от Sinogene Biotechnology Company в Пекин. Видеото е публикувано 100 дни след раждането на Мая.

Sinogene Biotechnology Company е специализирана в клонирането на мъртви домашни любимци (котки, кучета и коне) за частни клиенти. Но сега компанията иска да използва своя опит в клонирането. За да помогне за опазването на застрашени видове, съобщава Global Times.

Мая е клонирана чрез ДНК от напълно пораснал арктически вълк, наречен Мая, който умира в плен в парка за диви животни Harbin Polarland в Североизточен Китай. Той е изпратен от Канада в Китай през 2006 г. и е починал поради старост в началото на 2021 г.

Клонинг

Клонирането на Мая отнема “две години усърдни усилия”, казва Ми Джидонг. Тя е генерален директор на китайската компания.

Най-напред учените на Sinogene създават 137 ембриона на полярен вълк чрез сливане на кожни клетки от канадската Мая с незрели яйцеклетки от кучета. Това става посредством процес, известен като ядрен трансфер на соматични клетки (SCNT). От тези ембриони 85 са успешно трансплантирани в седем кучета порода бигъл. От тях само един се развива напълно по време на бременност.

Роди се първият в света клонинг на вълк, износен от куче (видео)

Изследователите използват женски бигъли за сурогатни майки. Бе е имало на разположение достатъчно женски вълци в плен за експериментите. За щастие кучетата споделят достатъчно ДНК с вълците. Така че хибридната бременност да е успешна.

Сега клонингът Мая живее със своята сурогатна майка в лабораторията на Sinogene в Сюджоу, Източен Китай. Но в последствие вълчето ще бъде преместено в Harbin Polarland, за да живее заедно с други полярни вълци. Пазачите на парка смятат, че въвеждането ѝ в глутницата трябва да стане внимателно поради изолирания ѝ живот досега.

Видеото

На видеото можете да гледате как Мая играе със сурогатната си майка бигъл. Десет месеца след като 16-годишната полярна вълчица на име Мая почина в зоопарк в Северен Китай, чрез технология за клониране се роди нова “Мая”. Използвайки куче бигъл като гестационен носител, базираната в Пекин компания Sinogene Biotechnology заяви, че успешно е клонирала полярен вълк, който е „първият в света“. Въпреки че са „обречени“ да растат далеч от другите полярни вълци, китайските учени приветстват успешната процедура като крайъгълен камък в опазването на застрашената дива природа и редките видове.

Роди се първият в света клонинг на вълк, износен от куче (видео)

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции