<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=104451" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Разгонен еле...

Родителите на деца до 14 г., обучаващи се онлайн, ще получат компенсации само ако са в неплатен отпуск

21 Октомври 2021
0 7917

Родителите на деца до 14 години ще получават месечна целева помощ, в случай, че са принудени да излязат в неплатен отпуск, съобщава bTV. Новината идва на фона на новите мерки, в много от областите децата вече се обучават изцяло онлайн.

За семейства с едно дете размерът на помощта е равен на минималната работна заплата – 650 лв. За семейства с две и повече деца е 975 лв.

Конкретната ѝ стойност се определя за всеки месец поотделно, съобразно броя на дните, в които в училището/детското заведение са въведени противоепидемични ограничения.

Като те не могат да надхвърлят дните, в които работещият родител ползва неплатен отпуск.

Столичното РЗИ предлага малките ученици да продължат присъственото си обучение до петък

В случай, че дистанционното обучение е въведено за срок над 10 работни дни от месеца, помощта се получава в пълния ѝ размер. Ако ограниченията са за срок от 6 до 10 работни дни от месеца, за семейства с едно дете размерът на помощта е 325 лв., а за семейства с две и повече деца размерът на помощта е 487,50 лв.

При въведени ограничения до 5 работни дни от месеца за семейства с едно дете размерът на помощта е 162,50 лв., а за семейства с две деца – 243,75 лв.

Кога можем да получим помощта?

Помощта се отпуска на семейства, в които средният доход на човек през месеца, в който училищата, детските ясли или градини са затворени заради Covid-19, е понисък или равен на 150% от минималната заплата или 975 лв.

Това означава, че за да има право на такава подкрепа от държавата семейство с едно дете трябва да има общ доход до 2925 лв., а с две деца – до 3900 лв.

Право на такава финансова подкрепа имат родителите, които са останали без работа, но нямат право на обезщетение за безработица или неговият размер е понисък от 975 лв.

Помощта може да се ползва и от самоосигуряващи се, които не могат да работят поради противоепидемичните ограничения.

Месечната целева помощ се отпуска въз основа на заявление-декларация, подадено в Дирекция „Социално подпомагане“ по настоящ адрес най-късно до края на месеца, следващ месеца, за който в училището/детското заведение са въведени ограничения във връзка с извънредното положение.

Родителите на деца до 14 г., обучаващи се онлайн, ще получат компенсации само ако са в неплатен отпуск

Източник: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции