<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=182725" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Политици, про...

Румяна Ченалова съди прокуратурата заради подронване на авторитета

02 Юни 2023
0 172

Румяна Ченалова съди прокуратурата заради подронване на авторитета. Бившата съдия предприе този ход заради обвиненията, които ѝ бяха повдигнати по делата, наричани от медиите за кратко “Белведере” и “Соло”, съобщи news.lex.bg.

Припомняме, че и двете приключиха в полза на Ченалова. Това е така, защото прокуратурата не успя да докаже, че е извършила документни и длъжностни престъпления.

Адвокат Челанова сега иска обезщетение в размер на 200 хил. лв. Основанието е, че обвиненията са ѝ повлияли негативно, подронили са професионалните ѝ позиции и влошили приятелските контакти.

Румяна Ченалова съди прокуратурата заради подронване на авторитета
Снимка: Минко Чернев

Съдът обаче е постановил сумата да е едва 4000 лв. Защото отчита, че върху състоянието ѝ се е отразило и воденото срещу нея дисциплинарно производство.

Румяна Ченалова изрази съмнение към версията за Северин Красимиров

Г-жа Ченалова беше съдия в Софийския градски съд, но беше уволнена през ноември 2015 година. Това се случи по предложение на тогавашния министър на правосъдието Христо Иванов. Тя беше отстранена заради неизпълнение на служебните задължения, нарушения на Етичния кодекс на българските магистрати и накърняване на престижа на съдебната власт.

“Гнилата ябълка” на българската съдебна система

Повод за уволнението ѝ стана проверка в съда след изказване на тогавашния френски посланик в България Ксавие Лапер дьо Кабан. Той спомена за “гнили ябълки” в съдебната система на България. Пример даде именно работата на Ченалова по гледано от нея дело за несъстоятелност на две дъщерни дружества на френския дистрибутор “Белведере”.

Като две капки боза: Румяна Ченалова и Кичка Бодурова

Процесът започна след като фирма доставчик на рекламни услуги заведе дело с иск за обявяване в несъстоятелност на фирмата “Белведере” заради неизплатени 114 000 лева. Въпреки че дългът беше изплатен, съдът назначи синдик, с който подмени мениджмънта на компанията.

Делото “Соло” пък е за бягството на Илиян Тодоров. Той получи доживотна присъда за двойно убийство пред столичната дискотека “Соло” през 2009 г. Прокуратурата обвиняваше Ченалова, че не е изпратила прокурорския протест срещу определение на съда, с което е отменена мярката “задържане под стража” на подсъдимия Тодоров. В протеста обвинението е искаше налагане на ограничителна мярка – забрана за напускане пределите на страната. В резултат Тодоров се укри и едва през 2023 г. беше открит в Узбекистан.

Румяна Ченалова съди прокуратурата заради подронване на авторитета

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции