<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=143805" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Северна Коре...

Русия е решила “Газпром” да не работи с нас, обяви енергийният министър

09 Септември 2022
0 445

Служебният министър на енергетиката Росен Христов обяви, че в Русия е било взето решение държавният газов гигант “Газпром” да не работи с България. 

“Има решение в Русия “Газпром” да не работи с нас. Не знам доколко това е официално или не. Но ние се опитваме да изпратим съобщение до Русия, че сме готови да подновим преговорите в рамките на настоящия договор. При определени условия и това са условията, предоставени от Европейската комисия, които Германия също следва”, каза Христов пред “Капитал”.

Той допълни, че не можем да плащаме в рубли. Като “единственият начин, по който можем да платим, е начинът, по който плащат Гърция, Унгария, Германия и други страни”. “Ние изобщо няма да се отклоним от европейската политика”, допълни още енргийният министър.

“Газпром” спря газовите доставки към Европа по “Северен поток-1”

Русия е решила &#8220;Газпром&#8221; да не работи с нас, обяви енергийният министър
Булфото

От “Капитал” обаче уточняват, че “Булгаргаз” е държавна собственост – германските газови компании не са държавни.

По думите на Христов обаче в Германия разпоредбите са същите: “Така че там също няма значение дали частна или държавна собственост – разпоредбите са разпоредби”. 

Служебният министър на енергетиката коментира още, че кабинетът “Петков” е реагирал “много емоционално” в отношенията с Русия. Росен Христов все пак призна, че най-евтиният газ идва от Азербайджан, но допълни, че руският газ е “вариант, който трябва да проучим”.

Как служебното правителството успя да помогне на “Газпром” в бъдещ арбитраж срещу България?

“Имам предвид, че имаме договор, който изтича в края на годината, имаме количества, които трябва да вземем – ако не вземем, има клауза, която е вземи или плати (take or pay). Така че потенциално рискуваме да отидем на арбитраж. Наистина не разбирам политизирането на този въпрос, трябва да мислим по практичен начин”, казва той.

Русия е решила “Газпром” да не работи с нас, твърди енергийният министър

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции