<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=158520" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Ето кои руски...

Русия е заплашена от разпадане през следващото десетилетие, смятат експерти

10 Януари 2023
0 259

Русия е заплашена от разпадане през следващото десетилетие, смятат експерти.

Ново проучване на Атлантическия съвет показва, че предстои десетилетие на глобални сътресения, пише Financial Times. В допитването са участвали 167 водещите експерти по външна политика.

Според близо половината от тях до 2033 година Русия ще се превърне в провалена държава или ще се разпадне. Китай пък ще се опита да завладее Тайван със сила.

40% от експертите очакват разпадането на Русия да е свързано с революция, гражданска война или политическа дезинтеграция през този период.

Русия е заплашена от разпадане през следващото десетилетие, смятат експерти
Снимка: iStock

Русия е потенциална заплаха за нас, според Доклада за националната сигрност

“Украйна ясно подчертава възможността за вътрешни проблеми за Русия, както и възможността самата война да има бумерангов ефект не само за нейното ръководство, но и за страната като цяло”. Това заявява заместник-директорът по прогнозирането на Атлантическия съвет Питър Енгелке, който е участвал в изготвянето и анализа на проучването.

Икономистите смятат, че производственият капацитет на Русия постоянно се влошава в резултат на наказателните мерки, което връща страната десетилетия назад. САЩ и западните им съюзници обещаха да подкрепят Украйна толкова дълго, колкото е необходимо, като всички страни правят планове войната да продължи с години.

Мнозинството от анкетираните не вярват, че през следващото десетилетие Русия и НАТО ще влязат в пряк военен конфликт.

Китай и Тайван

На фона на все по-плашещите предупреждения на американски официални лица, че Китай ще започне военна офанзива, за да си върне Тайван, 70% от анкетираните прогнозират, че Пекин ще направи това през следващите 10 години.

Висши американски военни посочват като възможна дата за нахлуване 2027 г. Тогава се навършват 100 години от основаването на Китайската народноосвободителна армия. През последната година обаче някои официални лица засилиха предупрежденията си за намеренията на Пекин и заявиха, че е възможна инвазия преди 2024 г.

Русия е заплашена от разпадане през следващото десетилетие, смятат експерти

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции