<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=146912" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Европа призо...

Русия използва природните ресурси на Африка, за да финансира войната

07 Октомври 2022
0 1166

САЩ обвиниха Русия, че използва природните ресурси на Африка, за да финансира войната. По-конкретно, че частната военна организация “Вагнер” използва ресурсите на Мали, Судан и други страни. Южна Африка също е главен износител на суровини.

Влиза в сила новият пакет санкции на ЕС срещу Русия

Представителят на САЩ в ООН Линда Томас-Грийнфийлд заяви, че “цяла Африка плаща висока цена за действията на група “Вагнер” по присвояването на природни ресурси”.

“Вагнер” е основана през 2014 г., след като Русия анексира Крим. В компанията има ветерани от руските въоръжени сили. Те са участвали в боевете в Либия, Сирия, Централноафриканската република, Мали и други.

Русия използва природните ресурси на Африка, за да финансира войната
iStock

Руската икономика се срива. Очаква се да се възстанови до предвоенното ниво чак към края на десетилетието и дори след това. Санкциите, които се налагат на страната, предразполагат за възможност за преговори. Но ако Русия продължава да се снабдява със суровини от други места (Африка), това само би проточило войната и минимизирало шансовете за дискусия.

Изведнъж Русия въоръжава Украйна повече, отколкото Запада

Цената за поддържането на достатъчно голяма военна мощ на Русия е висока и се покачва, за да крепи режима и да продължи операцията в Украйна.

“Русия е по-голяма от Южна Африка и затова може да издържи на стагнация за по-дълго време. Но напрежението си личи и загубите на бойното поле се трупат. Със сигурност за Москва няма гаранция за успех, твърди източникът. Но както каза архиепископ Дезмънд Туту, първият чернокож епископ в Южна Африка, в обръщение, публикувано в New York Times през 1986 г., санкциите поне представляват риск с шанс”. Това пише в коментар за Bloomberg Клара Ферейра Маркес.

Претория остава износител на въглища дори за европейските нации и увеличава продажбите за азиатските икономики. Тя все още продава злато в кюлчета, ако не и в крюгеранди, пише още Bloomberg.

Русия използва природните ресурси на Африка, за да финансира войната

Източник: DIR.bg

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции