<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=153466" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: 13 000 войници е...

Русия изтегля силите си от градовете срещу Херсон

02 Декември 2022
0 938

Според твърдения на украинската армия, Русия изтегля силите си от градовете срещу Херсон, на противоположния бряг на река Днепър. Това е първият официален украински доклад за руско изтегляне от основната фронтова линия на юг.

В изявлението се дават ограничени подробности и не се споменава за преминаването на Днепър от украинските. Украинските власти заявиха, че Русия е засилила обстрела през реката, спирайки тока в Херсон отново. Електричеството в Херсон се завърна за кратко три седмици, след като руските войски напуснаха града и избягаха през реката.

Откакто Русия изостави Херсон миналия месец, реката представлява целия южен участък на фронта. За това съобщава The Guardian.

Русия изтегля силите си от градовете срещу Херсон
iStock

13 000 войници е загубила Украйна от началото на руската инвазия

Русия е предупредила цивилните да напуснат градовете в радиус от 15 км от реката. Тя също така е изтеглила гражданската си администрация от гр. Нова Каховка на брега. Според украинските власти Русия е изтеглила и част от артилерията до реката към по-безопасни позиции.

„В селището Олешки се наблюдава намаляване на броя на руските войници и военна техника.“ Това заявиха военните, имайки предвид района срещу Херсон, от другата страна на разрушения мост над р. Днепър.

„Вражеските войски бяха изтеглени от някои населени места в Херсонска област и разпръснати в горски ивици по протежение на участъка от магистралата Олешки – Хола Пристан.” Съобщението визира 25-километров участък от пътя през крайречни градове, разпръснати в гората на отсрещния бряг на Днепър.

Кога ще приключи войната в Украйна?

Според информацията повечето от руските войски в района са съставени от наскоро мобилизирани резервисти. Това предполага, че най-добре обучените професионални войски на Москва вече са го напуснали. Ройтерс не може независимо да потвърди доклада.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции