<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=123539" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Митрофанова: ...

Русия поиска да организира Евро 2028, намекна и за Евро 2032

24 Март 2022
0 322

Изолираният от ФИФА и УЕФА руски футбол изненадващо реши да се включи с кандидатура за домакинство на европейското първенство по футбол през 2028 г. Това стана вчера, в последния възможен ден за подаване на заявки за организиране на първенството.

Дори от руска страна бе заявено намерение за кандидатстване и за Евро 2032, ако първата оферта не бъде одобрена.

ФИФА и УЕФА изхвърлиха Русия от всички турнири

“Руската футболна федерация планира да подаде оферти за домакинство на европейските първенства през 2028 и 2032 г. и това не е шега. Ще участваме и предполагам, че имаме достатъчно време. Ситуацията ще се промени и ще разгледаме внимателно всички детайли. Не мога да кажа със сигурност, че може да успеем за 2028 г., но е много вероятно за 2032 г.”, заяви членът на борда на директорите на федерацията Рустем Сайманов, цитиран от ТАСС и “Сега”.

Русия поиска да организира Евро 2028 по футбол
Ruters

За да бъде допусната кандидатурата на Русия обаче, УЕФА трябва да вдигне забраната, наложена на страната след военната инвазия в Украйна. В момента на руските отбори е забранено да участват във всякакви турнири под егидата на УЕФА и ФИФА. Така националният тим на Русия не бе допуснат до плейофите за Мондиал 2022. А “Спартак” (Москва) бе изваден от 1/8-финалите в турнира Лига Европа.

В добавка, на Санкт Петербург бе отнето домакинството за финала в Шампионската лига на 28 май.

Русия организира световното първенство по футбол през 2018 г. Но дори тогава ФИФА бе критикувана, че е дала домакинството на тази страна и по този начин легитимира авторитарния режим на Путин. По време на Евро 2020, което се състоя през миналата година пък Санкт Петербург прие 6 мача от груповата фаза плюс 1/4-финала Швейцария – Испания.

Русия поиска да организира Евро 2028 по футбол

Източник: “Сега”

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции