<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=142405" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Русия изгаря ...

Русия поставя паметник на Александър Невски в Мариупол

27 Август 2022
0 271

Руските окупационни власти ще издигнат паметник на Александър Невски в украинския град Мариупол, пише Свободна Европа. Монументът ще има подсветка. Към момента не са известни повече детайли за стила и осветлението.

Мариупол е украински град на Азовско море, превзет от руската армия в края на май 2022 г. след почти тримесечна обсада. През първите месеци на войната в него бяха най-тежките боеве. 90% от сградите му са напълно или частично разрушени.

Украинец и кучето му вървяха над 200 км пеша, за да се спасят от обсадата на Мариупол

След като градът премина в руски ръце окупационните власти назначиха собствена администрация. Те също обявиха Мариупол за град-побратим на руския Санкт Петербург.

В момента окупационната управа се готви да проведе съд над защитниците на Мариупол и разчиства по-големите разрушения, които блокират пътните артерии. А миналата седмица съобщи, че е успяла да възстанови един светофар.

Решението за издигане на паметник на Александър Невски принадлежи на губернатора на Санкт Петербург Александър Беглов, който е санкциониран от САЩ.
Русия поставя паметник на Александър Невски в Мариупол
iStock. Wikipedia

Княз Александър Невски (1221-1263) е пълководец, обявен за светец от Руската православна църква. Той е традиционен символ на руските военни успехи, на борбата със Запада, на защитата на православието от католицизма и на централната роля на Русия в обединяването на рускоезичните народи.

След идването на Путин на власт Александър Невски е централен образ в руската пропаганда на евразийството. В Русия има над 30 значими паметника на княза. Най-малко 25 от тях са издигнати след 2000 г.

Путин завладял Мариупол, защото се чувствал лично обиден?!

През 2021 г. е издигнат паметник на Александър Невски и в Сирия – на територията на руската военна авиобаза в Хмеймим.

След нахлуването на Русия в Украйна през 2022 г. Кремъл предложи на журналистите да сравняват днешната агресия с покръстването на Русия и с Невската битка от 1240 г., а президента Путин – с Александър Невски.

Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

Русия поставя паметник на Александър Невски в Мариупол

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции