<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=137373" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Oт НАТО са под...

Русия прекратява сертификатите на авиоремонтни заводи в България и Чехия (видео)

14 Юли 2022
0 264

Русия прекратява действието на сертификатите, издадени на авиоремонтни заводи в България и Чехия. Това обяви говорителят на руското външно министерство Мария Захарова на брифинг.

Решението засяга работата на българските компании „Терем – Летец” и „Авионамс”, както и чешкото предприятие „Лом Прага”.

Захарова се закани с реципрочни мерки заради изгонените руски дипломати

Пресконференцията бе публикувана в YouTube.

Основната причина за подобно действие от страна на Руската федерация е информация за готвен ремонт на украинска техника в тези заводи, обясни Захарова.

„Обърнахме внимание, поне според наличната информация, че редица държави от НАТО и ЕС продължават да доставят военно оборудване на киевския режим и планират да организират ремонта му в промишлени предприятия в Източна Европа. Като ответна мярка руската страна реши да спре действието на сертификатите, издадени на „Лом Прага” и на българските компании „Терем – Летец” и „Авионамс”, обясни Захарова.

Доставката на резервни части за хеликоптери Ми също ще бъде преустановена, допълни говорителят на руското външно министерство.

Русия прекратява сертификатите на авиоремонтни заводи в България и Чехия (видео)

Министър на отбраната Драгомир Заков обясни, че все още няма депозирано официално писмо за решението на руската страна.

Според него решението на Русия не би попречило на страната ни да ремонтира украинска техника, а спирането на лицензите за руските хеликоптери няма да е голям удар по нашата отбранителна способност.

„Имаме необходимост от поддръжка на наличните хеликоптери, но ще търсим варианти да го правим там, където може, по начина, по който може”, заяви още Заков.

Източник: NOVA

Русия прекратява действието на сертификатите, издадени на авиоремонтни заводи в България и Чехия (видео)

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции