<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=132048" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Зеленски: Укр...

Русия пропусна плащане на 1.9 млн. долара лихви по външния си дълг

02 Юни 2022
0 3056

Русия пропусна плащане на 1.9 милиона долара натрупани лихви по доларови облигации от външния си дълг, което ще предизвика претенции към нея за милиарди долари, информира Булевард България, позовавайки се на Reuters.

Санкциите, които западните страни и техните съюзници наложиха над Русия след инвазията ѝ в Украйна, както и контра действията на Москва, извадиха страната от глобалната финансова система. През миналия месец изтече ключов американски лиценз, който позволяваше на Кремъл да изпълнява плащания. С това фокусът отново попадна върху перспективата натрупаните задълженията да не бъдат погасени.

Русия ще плаща външния си дълг към САЩ в рубли

Русия пропусна плащане на 1.9 млн. долара лихви по външния си дълг
iStock

Комитетът на кредиторите (CDDC), съобщи в сряда, че е гласувал с “да” на въпрос дали е имало нарушение на задължение за плащане от страна на Русия.

Citibank е единственият член, гласувал с “не”. А други 12 са гласували с “да”.

Русия ще конфискува търговските кораби в Азовско море

Руските външни облигации са били с падеж до 4 април. Дължимите плащания по главницата и лихвите не са били извършени до 2 май. През този период Москва бе длъжна да продължи да плаща лихва, оценена на 1.9 милиона долара.

CDDC беше помолена да определи дали неспособността на Русия да изплати сумата ще предизвика изплащане на застраховка срещу дефолт или суапове за кредитно неизпълнение (CDS).

Русия пропусна плащане на 1.9 млн. долара лихви по външния си дълг
iStock

Комитетът, членове на който са Goldman Sachs, Bank of America, Deutsche Bank, Elliot Management и PIMCO, се съгласи, че неизпълнението на задълженията се е случило на 19 май. А искането за намиране на решение е подадено на 26 май. Citi отново гласува с “не”.

Комисията ще заседава отново на 6 юни от 16 ч, за да продължи процеса. Той може да доведе до търг за определяне на всички плащания по CDS.

В момента суаповете за кредитно неизпълнение на Русия възлизат на 2.54 милиарда долара.

Това сочат изчисления на JPMorgan.

Неизпълнение на целите на договорите за CDS “възниква, след като комисията гласува за кредитно събитие, което вече се случи,” коментира Габриеле Фоа, портфолио мениджър на Global Credit Opportunities Fund в Algerbris.

Русия пропусна плащане на 1.9 млн. долара лихви по външния си дълг
iStock

“Разбира се, това е много малка сума, така че определението за дефолт е по-скоро техническо. Ако, както изглежда ще се случи, чуждестранните инвеститори не получат дължимите суми, дефолтът ще се материализира.”

Сега фокусът за евентуален по-голям дефолт попада върху плащания по облигация, издадена през 1998 година. Те трябва да се извършат до 24 юни. Русия има близо 40 милиарда неизплатени международни облигации и близо 2 милиарда плащания, които трябва да бъдат извършени до края на годината.

Русия е все по-близо до ръба на исторически фалит

Страната разполага със средствата да избегне дефолт. Преди инвазията в Украйна разполагаше с близо 650 милиарда долара в златни и валутни резерви. Въпреки санкциите, тя продължава да прави милиарди на седмица от продажбата на петрол и газ.

Руският финансов министър Антон Силуанов каза през май, че Москва ще обслужва задълженията си по външния дълг в рубли, ако САЩ блокира алтернативните възможности това да се случи, и няма да се обяви в дефолт, тъй като има възможност да заплати. Не всички облигации обаче позволяват заплащане в рубли.

Русия пропусна плащане на 1.9 млн. долара лихви по външния си дълг

Източник: Булевард България
Снимки: iStock

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции