<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=121444" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Shell изтегля б...

Русия узакони пиратството

08 Март 2022
0 3404

Руският премиер Михаил Мишустин подписа указ, според който страната вече няма да плаща за патенти върху продукти от “враждебни” страни, съобщава “Сега” . При използване на изобретението без съгласие на патентопритежателя, на него няма да му се плаща нищо. 

Иван Кръстев: Мирният ред в Европа си отива, идва нова ера

По отношение на притежателите на патенти от неприятелски страни, вече ще се изплащат 0% от действителните приходи от производството и продажбата на стоки, извършване на работа и предоставяне на услуги, ако се използва съответното изобретение, полезен модел или промишлен дизайн, пише в документа. 

По същество това означава, че държавата узаконява пиратството върху интелектуална собственост. 
Русия узакони пиратството

На фона на безпрецедентните банкови и икономически санкции, правителството обсъди мерки за подкрепа на бизнеса и публичния сектор. Обсъжда се още премахването на наказателната и административната отговорност за използване на пиратски софтуер “от държави, които подкрепят санкциите”.

Още преди три дни за това съобщи “Комерсант”, позовавайки се на документ, озаглавен „План за приоритетни действия за осигуряване развитието на руската икономика в условията на външния санкционен натиск”. Документът изброява мерки за подкрепа на различни секторни области на руската икономика. В него бе съобщено, че “в случай на спешност” правителството може да вземе решение за използване на изобретение, полезен модел или промишлен дизайн без съгласието на патентопритежателя. Сега това вече е факт.

В същото време властите предложиха да се премахне наказателната и административната отговорност, която е предвидена в действащото законодателство за използване на нелицензиран софтуер, “принадлежащ на носителя на авторски права от държавите, подкрепили санкциите”. 

“По отношение на освобождаването от отговорност за използване на нелицензиран софтуер, ние се застъпваме за балансиран подход, за да стимулираме прехода към руски софтуер”. Това коментираха от Министерството на цифровото развитие. Що се отнася до световните софтуерни компании, към бойкота на Русия вече се присъединиха Microsoft, Oracle, SAP, VMware и други.

Русия узакони пиратството върхи интелектуална собственост

Източник: “Сега”

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции