<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=102498" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: 137 млн. долара...

Бивш областен управител от “Атака” предлага Русия да получи безсрочно и безвъзмездно Паметника на съветската армия и терена му в София

06 Октомври 2021
1 562

Русия ще плати разходите по ремонта на Паменика на Съветската армия срещу правото безсрочно да използва терена му

Посолството на България в Русия е предложило да поеме ремонта и подръжката на Паметника на Съветската армия, съобщава Дневник. В замяна обаче Руската федерация иска да получи правото да ползва паметника и терена му безсрочно.

Бившият областен управител на гр. София Николай Пехливанов, назначен от ГЕРБ, но дошъл от редиците на “Атака”, съобщи, че подкрепя предложението на Руското посолство.

В писмо до МВнР, МРРБ, Министерство на културата, Столичната община и ДАНС, Пехливанов описва собствените си проучвания за собствеността на паметника. Този казус многократно е ползван от управляващите в Столичната община като оправдание да не бъде премахнат.

Любопитно е, че той стига до заключението, че паметникът е недвижим имот. И като такъв трябва да му бъде съставен акт като държавна или общинска собственост. Именно това би направило възможно и лесно отстраняването му.

Отпускат 390 000 лв. за ремонт на Паметникa на съветската армия, бил опасен

“В заключение ще си позволя да изразя становището си, че предложението на Посланика на Руската федерация (Елена Митрофанова бел.ред.) за поемане на разходите за обновяването и поддръжката на ПСА в София за сметка на Руската федерация е в интерес на Българската държава и приемането му не съставлява какъвто и да е политически акт. От тази гледна точка, реципрочно би било от страна на Българската държава да предостави безсрочното и безвъзмездно право на ползване върху Паметника на съветската армия в гр. София на Руската федерация”, пише Пехливанов.

Преди дни кметът на район “Средец” Трайчо Трайков, в чиито рамки е паметникът, предупреди, че конструкцията е нестабилна, опасна и се нуждае от ремонт за над 390 000 лв.

Русия ще плати разходите по ремонта на Паметника на Съветската армия срещу правото безсрочно да използва терена му

Източник: Дневник

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции