<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=115880" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Държи ли Бълг...

Русия иска да забрани добива и обмена на криптовалути

21 Януари 2022
0 541

Русия иска да забрани добива и обмена на криптовалути, пише Булевард България.

Новината идва часове след като Bloomberg съобщи за влиянието от страна на Федералната служба за безопасност (контраразузнаването) над гуверньора на централната банка Елвира Набиулина да забрани криптовалутите. Причината – те може да се използват за финансиране на “нежелателни организации и медии, които са чуждестранни агенти”. 

В доклада на банката се предлага да се въведат глоби за нарушаването на забраната.

Предлага се и забрана за издаването, организирането на обращението и размяната на критповалути в Русия – включително борсите, обменните посредници и p2p-платформи за преводи между физически лица. 

Бунтовете в Казахстан доведоха до значителен спад в цената на биткойна

Предвижда се разработването на механизми за блокиране на операциите по покупко-продажба на криптовалути срещу традиционни парични средства

Ръководството на банката оценява обема на операции на руски физически лица с криптовалути на около 5 млрд. долара. Според ЦБ – основанията за придобиване им са свързани със спекула, инвестиции, преводи в чужбина или избягване на мерките за борба срещу прането на пари и финансирането на тероризма. 

Русия иска да забрани добива и обмена на криптовалути
Според цитираните данни от РБК, през август 2021 г. Русия е станала третата държава в света по обем на добива на биткойн.

Делът на руските потребители на борсите за криптовалути варира между 7 и 14,5%.  

Руската централна банка смята, че разпространението на криптовалутите в страната може да създаде риск от изтичане на капитали и отслабване на курса на рублата. Има заплаха за ликвидността на търговските банки заради изтегляне на депозити с цел инвестиции в криптовалути. Отбелязват се и големи загуби за частните инвеститори заради волатилността на пазара. Не липсва и риск за понижаване на финансирането на реалната икономика и евентуални заплахи за националната сигурност. 

Русия иска да забрани добива и обмена на криптовалути

Източник: Булевард България

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции