<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=125958" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Руският Попа...

Русия: Китайските кредитни карти не могат да заместят западните

14 Април 2022
0 1901

От началото на март руснаците не могат да пазаруват с Visa, Mastercard и American Express. Мнозина се надяваха, че ще могат да заобиколят санкциите с китайски кредитни карти. Оказва се, че и те не са панацея, пише Дойче веле.

От началото на март руснаците не могат да пазаруват с кредитни карти на западни компании като Visa, Mastercard и American Express. Това прави сложно закупуването на различни продукти и услуги както в чужбина, така и в интернет. Затова много от руските граждани използват кредитните карти на китайската компания UnionPay. Китай не осъжда руската агресия в Украйна и не се включва към западните икономически санкции.

Кои са дъщерите на Путин и защо им наложиха санкции?

Китайските карти не могат да заместят западните
Русия: Китайските кредитни карти не могат да заместят западните

Но според информация на dpa китайските карти не могат напълно да заместят услугите, предлагани от западните компании. По информация на руския ежедневник “Коммерсантъ” чуждестранните платформи блокират всички плащания, които идват от Русия, включително тези, направени с UnionPay.

Сигналите за жестокости в Буча: Москва отрича, Западът готви нови санкции (видео 18+)

По данни на вестника в Русия има около 500 хиляди кредитни карти на UnionPay. В рамките на месец, т.е. след въвеждането на западните санкции, техният брой е нараснал десетократно. По-голямата част от тези карти са само виртуални и целта им е да бъдат използвани за онлайн пазаруване и търговия. Но това не се случва заради рестрикциите, въведени от западните компании. 

UnionPay може да разреши проблема, но не иска?

Русия наложи персонални санкции на Байдън

На теория UnionPay може да разреши проблема, се твърди в публикацията. Но китайската компания досега не е положила никакви усилия за това, пишат още от изданието. След руската инвазия в Украйна, Западът наложи санкции във финансовия сектор, наред с други рестрикции. Много финансови институции бяха изключени от банковата комуникационна мрежа Swift. Най-големите в света оператори на кредитни карти Visa и Mastercard спряха бизнеса си в Русия.

Русия: Китайските кредитни карти не могат да заместят западните

От 10 март издадените в Русия карти не се приемат в чужбина, а пък чуждестранните Visa и Mastercard не работят в самата Русия. Управляващите в Москва обещаха разработената в Русия система “Мир” и картите на UnionPay да заместят западните компании. “С тази карта (на UnionPay – б.р.) могат да бъдат извършвани плащания в 180 държави”, заявиха от руската “Алфа Банк” през март.

Русия: Китайските кредитни карти не могат да заместят западните

Източник: Дойче веле

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции