<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=147605" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Пуснаха без м...

Руски хакери твърдят, че са сринали сайтове на български институции

15 Октомври 2022
0 325

Руски хакери твърдят, че са сринали сайтове на български институции. Сред тях са уеб адресите на президентството, финансовото министерство, правосъдното министерство, на здравеопазването, на отбраната и други.

Руски хакери твърдят, че са сринали сайтове на български институции

„За предателство на Русия и доставка на оръжие на Украйна българското правителство е осъдено на срив на мрежата и срам!“, посочват руските хакери, нарекли себе си We are killnet, в пост в Telegram.

Руски хакери твърдят, че са сринали сайтове на български институции

До част от посочените в съобщението сайтове достъп наистина няма.

От ГДБОП са потвърдили, че работят по хакерска атака от типа DDoS. Това е разпределителна атака за отказ от услугата, при която от заразени устройства се правят милиони заявки в секунда. Съответно той не може да ги изпълни.

Руски хакери работят в синхрон с армията на Русия, показва доклад

Припомняме, че според доклад на технологичния гигант Microsoft зад много от кибератаките срещу Украйна от началото на войната стоят хакери, свързани с правителството на Русия.

Според представителите на компанията, участвали в изследването, кибератаките са започнали година преди военната инвазия. Те са били синхронизирани и са се насочвали към едни и същи цели. Като пример се дава атаката срещу телевизионната кула в Киев на 1 март. В същия ден медийните компании в Украйна са били подложени на „унищожителна кибератака“. Друг от примерите е свързан с обсадата на Мариупол. Докато руската армия не открива начини да превземе града, хакерите, които се представят за местен жител, започват да разпращат имейли до украинците, в които разпространяват фалшивата новина, че те са „изоставени от правителството си“.

Руски хакери твърдят, че са сринали сайтове на български институции
Снимка: iStock

Русия отрича връзки с базираните на територията на страната хакери.

Редица западни правителства, сред които и България, многократно са обвинявали Кремъл в сътрудничество и координация на кибератаки срещу сървъри на държавни институции и местни бизнеси.

През август бе оповестено, че хакери са откраднали данни, използвани от НАТО за войната в Украйна. Групата е действала спрямо голям европейски производител на оръжия. Сред откраднатите документи са и проекти, използвани от силите на НАТО по време на войната в Украйна.

Паневропейската компания със седалище във Франция обясни тогава, че информацията е била хакната от компрометиран външен хард диск. Но твърди, че нито един от секретните файлове не принадлежи на фирмата.

Руски хакери твърдят, че са сринали сайтове на български институции

Прочети повече Прочети малко

Коментари

  • киро

    15 Октомври 2022

    има само 1 сигурно нещо хакери от украйна атакуват масирано обикновения потребител в българия .

Реакции