<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=131083" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Ще убие ли во...

Руски войник разказва: Изпратиха ни на война в Украйна без обучение

26 Май 2022
0 1243

Рядък разказ от първо лице публикува британският The Guardian. Изданието разговаря с руски войник, който е попаднал в плен на украинските сили.

21-годишният Антон (това не е истинското му име) постъпил в армията в края на миналата година. Малко след това неговият взвод бил изпратен в Крим, където трябвало да вземе участие в „едноседмично обучение“. По това време Антон нямал абсолютно никаква военна подготовка.

Първият съден руски войник в Украйна се призна за виновен (видео)

“Повечето млади момчета изобщо не можеха да си представят, че ще воюваме. Казаха ни в последния момент – предишната вечер преди инвазията“, спомня си момчето.

Украйна: 80% от Луганска област е под руски контрол
„Не беше честно руските власти да ни изпратят в Украйна тотално неподготвени“, казва той

Малко след началото на инвазията Антон бил заловен от украинските сили близо до Миколаив на 2 март заедно с петима други войници. Той бил отведен на тайна локация с качулка на главата.

Изправеният пред украински съд руски войник поиска прошка (видео)

Така Антон прекарва 45 дни в плен на противниците.

„Първоначално е много страшно. Подскачаш при най-малките шумове. Всеки ден се надяваш, че няма да ти бъде последен и няма да те убият“, казва Антон.

Той отрича да е бил физически малтретиран от украинците, но те прилагали психологически тактики върху руснаците.

Четвърта седмица на войната. Атаки в Западна и Южна Украйна. Путин обяви условия за мир

„Постоянно ни обясняваха, че с Русия е свършено, че принадлежим към най-долната част на обществото. Постоянно ни заплашваха, че ще спрат храната ни“, разказва Антон.

В повечето дни просто гледахме четирите стени около нас“, разказва войникът.

В началото на Април Антон бил разменен за украински войници

„Военните веднага ме извикаха на разпит. Искаха да разберат дали могат да ми имат доверие. Първоначално блокирах всичките си емоции. Но сега, след като мина време – не мога да спя, сънувам ужасни сънища. Качих и много килограми“, разказва той.

Първи руски войник е осъден до живот за убийство на цивилен в Украйна

Според руските разпоредби Антон трябва да се върне на служба в армията след като се възстанови от бойните си рани. „Просто искам да се прибера у дома. Това е“, казва той и търси начин да избяга от армията завинаги.

Руски войник разказва: Изпратиха ни на война в Украйна без обучение

Източник: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции