<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=172277" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Десетки воде...

Посолството с позиция за обвиненията за руска следа при бомбените заплахи

28 Март 2023
0 121

Посолството с позиция за обвиненията за руска следа при бомбените заплахи в учебни заведения.

Посолството на Русия в София отхвърля твърденията за евентуално участие на Москва в разпространението на съобщения за бомби в български училища. Това се посочва в официална позиция, публикувана в страницата на руската мисия във Facebook. Посолството определя като “необосновани” твърденията на министъра на вътрешните работи Иван Демерджиев, че руска хибридна атака е причина за бомбените заплахи в училища и университети у нас.

„Напълно осъждаме гнусните престъпни действия, насочени към сплашване на обществото чрез заплаха за подрастващото поколение”, посочват от посолството.

Категорично отхвърляме всякакви необосновани обвинения на страната ни в извършване на подобни информационни атаки. Разчитаме, че в резултат от разследването на сюжета компетентните органи на Република България ще дадат изчерпателни коментари по забележките за „руската следа“, се казва още в позицията на руското посолство у нас.

МВР за бомбените заплахи: Подозираме хибридни атаки, свързани с Русия (видео)

Посолството с позиция за обвиненията за руска следа при бомбените заплахи
Снимка: БулФото

Припомняме, че нови заплахи за бомби в стотици училища у нас вдигнаха на крак службите и наложиха евакуация на хиляди деца. Имейли с предупреждения за взривни устройства получиха училища в София, Сливен, Варна, Бургас и Плевен. Днес заплаха имаше и за Университета за национално и световно стопанство. По данни на МВР сигналите са общо 102. Реална опасност няма, успокояват от службите.

Иван Демерджиев коментира, че имейлите с бомбени заплахи в училища у нас са хибридни атаки, свързани с Русия. Това гласи водещата версия на разследващите. Редица европейски държави са поставени под едни и същи заплахи и минават по тази линия.

Посолството с позиция за обвиненията за руска следа при бомбените заплахи

„Източниците на атаките и подходите са едни и същи. Сигнализирали сме партньорските служби в САЩ и Великобритания. Там се установява дали е регистриран имейл адрес, или са ползвани телефони, от които идват тези заплахи”, уточни министърът на вътрешните работи.

Видео: NOVA

Посолството с позиция за обвиненията за руска следа при бомбените заплахи

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции