<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=113361" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Върховният с...

Руското посолство се разграничи от филма, изтрил България от картата на славянската писменост

29 Декември 2021
0 436

Руското посолство се разграничи от филма, изтрил България от картата на славянската писменост, съобщава Mediapool.

Руски филм заличи България от картата на славянската писменост

Филмът “Една вяра, един език” на режисьорката Елена Мироненко отразява само авторската гледна точка. Той не съответства на официалната позиция на руската историография. Това е записано в позиция на руското посолство у нас.

Тя е публикувана във фейсбук профила им дни след премиерата на филма в Северна Македония. В него Мироненко, която е и сценарист, твърди, че родината на славянската писменост е Македония. Пак там се казва, че Кирил и Методий нямат нищо общо с България.

Филмовата лента е отражението на авторската гледна точка, съдържа субективна трактовка на редица исторически събития и не съответства на позицията на официалната руска историография, а също така и на подходи на Посолството на Русия в България“, пише в позицията на посолството.

Руското посолство се разграничи от филма, изтрил България от картата на славянската писменост

Филмът предизвика сериозна вълна на недоволство в България. Лентата е заснета със съдействието на руското посолство в Северна Македония, откъдето засега не са реагирали.

Хубаво е, че в нашите православни страни както и преди се запазва жив интерес към общите корени на вярата, писмеността и културата. Творческата инициатива, неподкрепена от историческа експертиза, за съжаление, не винаги води до постигане на замислената позитивна цел“, пише в позицията на посолството у нас.

Руското посолство се разграничи от филма, изтрил България от картата на славянската писменост

Източник: Mediapool

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции