<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=150242" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Иван Гешев по...

Рут Колева: Не е ли за прокуратура управлението, довело до състоянието на този паметник? (видео)

09 Ноември 2022
0 6305

“Аз не знам дали за прокуратура не е управлението, довело до състоянието на този паметник”. Това каза певицата Рут Колева за създалата се ситуация. Тя се появи в студиото на “Здравей, България” за ексклузивен коментар относно фотосесията ѝ на Паметника на трите поколения в Перущица. Контроверсният избор на място за модна фотосесия стана причина за прокурорска проверка по случая.

Кой е виновен повече – фотомоделът, фотоекипът или управлението?

Паметникът е построен в чест на загиналите в Априлското въстание, Септемврийското въстание от 1923 г. и антифашисткото движение преди деветосептемврийския преврат. Припомняме, че преди няколко дни кметът на Перущица от ПП “ГЕРБ” Мария Вълканова категоризира неконвенционалната фотосесия като “обида към всички граждани на Перущица и към нацията ни”. Според нейните думи, певицата не е поискала разрешение от кметството и има нарушаване на обществения ред. Тя призна, че монументът не се поддържа. “Той действително не е в толкова добро състояние, колкото и на нас ни се иска”.

Дадоха Рут Колева на прокурор заради снимки на паметник-костница

В студиото на “Здравей, България” Рут Колева коментира ситуацията. Тя бе катетгорична, че на мястото на снимките екипът е открил „тотална разруха”. „На това място има спринцовки, презервативи, свастики, нецензурни думи, графити, покрит е с екскременти – абсолютен разпад”.

Рут Колева: Не е ли за прокуратура управлението, довело до състоянието на този паметник? (видео)
НОВА, стоп кадър

“Този паметник е срамен по две причини”, отбелязва тя. Първата от тях е, “понеже си говорим за прокуратура”, уточни тя, “аз не знам дали за прокуратура не е управлението, довело до състоянието на този паметник”. Втората причина, поради която паметникът е срамен, довърши тя, е “неговата символика”. “Защото този бутафорен, празен, изкуствен саркофаг всъщност е един символ на това как комунистическият режим със своите окървавени ботуши гази върху паметта на загиналите в Априлското въстание и се опитва да препише същото геройство на Септемврийското въстание, което е кървав преврат”.

Рут Колева: Много сериозно подцених ситуацията

Според певицата концепцията на фотосесията е предполагала да се използва подобно място. “Много сериозно подцених ситуацията”, каза тя. В нито един момент тя и екипът, заснел снимките, не са имали за намерение “да поругаят или осквернят каквато и да било историческа памет”. Рут Колева отново се извини за създалата се ситуация, но добави: “Подцених това, че в такива моменти се активизират псевдопатриоти и политици”.

На 7-ми ноември Колева излезе с извинение в социалните мрежи, където описа преживяването. Тя обеща, че щом се върне в България, ще направи дарение на община Перущица. Нейното желание е да се почисти и подобри състоянието на паметника. “Надявам се, че тази ситуация ще бъде добър урок за всички нас”, завърши изявлението си тя.

Блиц интервю със звездните стажанти Рут Колева и 100 Кила

Това обаче не бе достатъчно да омилостиви кметицата на гр. Перущица. Аз не мисля, че това е адекватно извинение. Още повече, то не е официално. Значи, с един пост в социална мрежа мисля, че е несериозно. И по никакъв начин нито извинение, нито дарение могат да омаловажат начина, по който тя е обидила хората в Перущица. Така коментира Мария Вълканова ситуацията, цитирана от БНТ.

Видео: НОВА, “Здравей, България”

Рут Колева: Не е ли за прокуратура управлението, довело до състоянието на този паметник?

Прочети повече Прочети малко

Коментари

  • Deadpool

    09 Ноември 2022

    Самото неподдържане на паметникът е много по голяма обида от колкото фотосесията на Рут Колева. Ако не бе тя дали някой щеше да обърне внимание на този окаян паметник.

Реакции