<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=144952" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: 55 млн. евро ще...

Рязкото поскъпване на хляба може да доведе до бунтове в ЕС

20 Септември 2022
0 250

Рязкото поскъпване на хляба може да доведе до бунтове в ЕС. Възможни са народни вълнения и истински “хлебен бунт“, предупреждават в редакцията на италианския вестник La Stampa. Информацията цитира Фокус.

Еколози поискаха отмяна на определянето на ядрената енергия и газа като “зелени”

Рязкото поскъпване на хляба може да доведе до бунтове в ЕС

Рекордните цени на хляба в еврозоната, които се повишиха средно с 18%, може да доведат до “всякакви възможни последствия“, подчертава изданието.

“Една четвърт от страните-членки на ЕС се борят с проблем, който силно засяга ежедневния живот на семействата. Но в действителност целият блок от 27 държави трябва да се справи с двуцифрено увеличение на цените. Само Франция и Нидерландия успяха да избегнат тази обща тенденция досега, с увеличение съответно от 8,2% и 9,6%“, обяснява авторът Емануел Бонини.

Историята

В текста журналистът припомня, че в италианската история рязкото поскъпване на хляба често е водило до бунтове.

“Народното въстание на Фано през 1791 г. поради увеличаването на цената на брашното. Също бунтовете от 1898 г., които избухнаха в края на един от най-добрите социално-икономически периоди след увеличението на цената на хляба. Също така “зърнената война“ в Торино през 1917 г. В разгара на световната война недостигът на пшеница предизвика увеличение на цените до небето, продуктът стана недостъпен за мнозина. Тогава жителите на града се втурнаха на площада.

В разгара на битката се наложи сардинските гренадири да бъдат прехвърлени в старата столица на италианското кралство, за да възстановят реда“, разказва Бонини.

По данни на Евростат хлябът в Европа е поскъпнал с близо 18%. Най-шоково е увеличението на цената в Унгария – с 60%. Европейската статистическа служба обясни ситуация с кризата с украинското зърно, както и с поскъпването на енергията.

Рязкото поскъпване на хляба може да доведе до бунтове в ЕС

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции