<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=162178" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Биолаборатор...

С мнозинство депутатите обявиха Гладомора в Украйна за геноцид

01 Февруари 2023
0 558

С мнозинство депутатите обявиха Гладомора в Украйна за геноцид.

Народното събрание (НС) в общ проект, предложен от Комисията по външна политика, обяви Големия глад (Гладомор) в Украйна през 1932-1933 г. за геноцид. Със 134 гласа “за”, 26 – “против” и без “въздържал се” депутатите осъдиха категорично неговите извършители.

Всяка последна събота на месец ноември се обявява за Ден за почит и памет за жертвите на Гладомора в Украйна. Решението гласи, че всяко отричане, оправдаване и омаловажаване на този геноцид се приема като акт на поругаване паметта на милионите хора, загинали в Гладомора. 

С мнозинство депутатите обявиха Гладомора в Украйна за геноцид
Снимка: Picryl

По темата са внесени първоначално два проекта на решение. Първият – на ПГ на “Демократична България” за обявяване на акт на геноцид на Холодомора в Украйна 1932-1933 г. и другите републики на бившия Съветски съюз. А другият – на ГЕРБ-СДС за обявяване на Големия глад – Гладомор в Украйна през 1932-1933 г. за геноцид. В комисията по външна политика се обединиха около общ проект, обясни председателят ѝ Екатерина Захариева.

Гладоморът в СССР бе признат от Германия за геноцид срещу украинците

Големият глад през 1932-1933 година-Гладомор обхваща основните зърнени райони на бившия СССР. Това са Украйна, Северен Кавказ, Долна и Средна Волга, Казахстан, Западен Сибир и Южен Урал. От глад през този период са загинали седем-осем милиона души. От тях 3,5 милиона в Украйна, 2 милиона в Казахстан и Киргизстан и 2-2,5 милиона в Русия.

С мнозинство депутатите обявиха Гладомора в Украйна за геноцид

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции