<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=105800" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Уникален екс...

Съдът отказа да спре зелените сертификати

01 Ноември 2021
0 1468

Различни състави на Административния съд в София (АССГ) са отказали да спрат предварителното изпълнение на заповедта на здравния министър Стойчо Кацаров от 19 октомври. С нея бе въведено изискването за представяне на зелен сертификат за повечето дейности на закрито. Това се вижда при справка в електронното деловодство на съда, пише “Сега”.

Спиране на предварителното изпълнение означава заповедта на министъра да бъде блокирана, докато съдът се произнесе по същество дали е законосъобразна.

Трима административни съдии например отхвърлят и искането на гражданина Р. П. да се спре предварителното изпълнение на заповедта за сертификатите. В жалбата си той твърди, че тази заповед може да доведе до значителни и трудно поправими вреди за него. Недопускане до работа, липсата на достъп до обществени места и необходимостта от финансови средства за тестове.

Допуснатото по силата на самия закон предварително изпълнение на акта означава, че законодателят презюмира наличието на особено важен държавен или обществен интерес, обясняват съдиите Евгения Иванова, Маруся Йорданова и Цветанка Паунова. Р. П. не е посочил доказателства за настъпването на конкретни значителна или трудно поправима вреди, които заповедта му причинява.

Съдът отказа да спре зелените сертификати

“Хипотетичните аргументи относно настъпването на неблагоприятни последици за жалбоподателя от предварителното изпълнение на заповедта, не могат да бъдат противопоставени по значимост на засегнатия обществен интерес, който законът охранява с допускането на предварително изпълнение”, обяснява съдът и отхвърля искането за спиране.

Друго искане

“Де факто” цитира и друго искане със сходни мотиви, което е отхвърлено от друг съдебен състав.

С такива мотиви до момента са отхвърлени всички искания за спиране на предварителното изпълнение на заповедта, показва проверка на “Сега”.

Сред отхвърлените искания има и такова, направено в обща жалба от над 30 души. На тях съдът им обяснява, че според Закона за здравето при обявена извънредна епидемична обстановка министърът на здравеопазването въвежда със заповед временни противоепидемични мерки по предложение на главния държавен здравен инспектор. Тези заповеди подлежат на предварително изпълнение по силата на закона. 

Административнопроцесуалният кодекс все пак позволява на съда при всяко положение да спре предварителното изпълнение, ако заповедта би могла да причини на оспорващия значителна или трудно поправима вреда. За да се иска спиране на изпълнението обаче е абсолютно задължително да се оспорва заповедта. Нещо, което тези жалбоподатели не са направили, мотивират се съдиите Пламен Горелски, Антони Йорданов и Димитрина Петрова.

Съдът отказа да спре зелените сертификати

Източник: “Сега”

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции