<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=131946" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Задържаха 42-г...

Съдът отмени заповедта за ареста на Владислав Горанов

01 Юни 2022
0 143

Софийският районен съд отмени заповедта за задържане на бившия финансов министър Владислав Горанов. Главна дирекция ”Национална полиция” е осъдена да заплати на Горанов 490 лева разноски по делото, от които 480 лева адвокатско възнаграждение и 10 лева държавна такса, съобщиха от съда.

Владислав Горанов бе задържан на 17 март.

Съдът се произнася до месец по жалбата на Владислав Горанов срещу ареста му

Съдът отмени заповедта за ареста на Владислав Горанов

В решението на съда се посочва, че във връзка с получен доклад от Министерство на финансите за дейността на агенцията за одит на средствата от ЕС и дирекция ”Национален фонд” е проведен разпит на премиера Кирил Петков. Вечерта на същия ден жилището на Горанов е претърсено при условията на неотложност. Там е била издадена и заповедта за задържането му.

Правата и законните интереси на бившия финансов министър са засегнати в по-голяма степен от необходимото, посочват магистратите от Софийския районен съд.

Борисов, Арнаудова и Горанов обжалват задържането си

Съдебният състав намира, че в хода на административното производство е допуснато съществено нарушение, което ограничава правото на защита на оспорващата страна и препятства възможност й адекватно да я организира.

Нарушението е свързано с фактическата обосновка на задържането.

“В настоящия случай не става ясно, нито от материалите по преписката, нито се изясни в хода на съдебното заседание, дали и по какъв начин административният орган е имал данни за извършено от жалбоподателя престъпление, доколкото и пред съда такива не бяха представени, заради което задържането безспорно е извършено в нарушение на закона”, се посочва още в решението на районните магистрати.

Съдът отмени заповедта за ареста на Владислав Горанов

По отношение на твърденията на Главна дирекция “Национална полиция”, че задържането е съобразено с личността на Владислав Горанов и възможността за оказване от негова страна на въздействие върху евентуалните свидетели, които ще бъдат разпитани в хода на наказателното производство, съдът ги намира за произволни.

“В случая се касае за неосъждано лице, за което няма данни да е криминално регистрирано или да има други регистрирани противоправни прояви, за да бъде ”профилактирано”, чрез задържане”, категорични са съдиите.

Решението на Софийския районен съд подлежи на обжалване.

Източник: Dir.bg

Съдът отмени заповедта за ареста на Владислав Горанов

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции