<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=162998" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Бесен Юрген К...

Салман Рушди издава нова книга 6 месеца след опита за убийство

06 Февруари 2023
0 87

Салман Рушди издава нова книга 6 месеца след опита за убийство. Той носи името „Градът на победата“. Става дума за „епична история“ за жена от 14-ти век, която се противопоставя на патриархалния свят, за да управлява град.

Очаква се книгата да е налична по книжарниците още тази седмица.

Защо мюсюлманските лидери поискаха смъртта на Салман Рушди?

Написан преди нападението с нож в САЩ, което едва не отне живота на родения в Индия автор, романът претендира да бъде превод на исторически епос. Той е първоначално написан на санскрит.

Дългоочакваната творба разказва историята на сирачето Пампа Кампана. Тя е надарена от богиня с магически сили и основава града в съвременна Индия, Биснага, което се превежда като Град на победата.

Салман Рушди издава нова книга 6 месеца след опита за убийство

75-годишният Рушди няма да популяризира 15-ия си роман поради физическото си състояние. Въпреки че агентът му Андрю Уайли каза пред The Guardian, че „възстановяването му напредва“.

Той беше нападнат, докато се канеше да говори на конференция в Чатокуа в северната част на щата Ню Йорк, близо до езерото Ери, на 12 август.

Авторът се е укривал години наред, след като първият върховен водач на Иран аятолах Рухолах Хомейни нареди убийството му. Причината е това, което той смята за богохулната природа на „Сатанинските стихове“.

Заподозреният за атаката е Хади Матар, 24-годишен мъж от Ню Джърси с корени от Ливан. Той беше арестуван веднага след нападението и впоследствие се призна за невинен по обвиненията.

Рушди, натурализиран американец, който живее в Ню Йорк от 20 години, загуби зрението на едното око и вече не може да използва едната си ръка, каза Уайли през октомври. Атаката шокира Запада, но беше приветствана от екстремисти в мюсюлмански страни като Иран и Пакистан.

Въпреки че няма да промотира лично книгата, Рушди започна да комуникира чрез социалната мрежа Twitter.

Няколко събития също са планирани да придружат издаването на романа му, включително конференция с писателите Маргарет Атууд и Нийл Геймън. Тя ще бъде излъчена онлайн.

Икона на свободата на словото, тъй като беше подложен на фетвата, която го принуди да се укрие, Рушди все още е отявлен защитник на силата на думите. Новата му творба е с мисия да „даде на жените равна свобода на действие в един патриархален свят“, според резюмето на издателя Penguin Random House.

А романът завършва с твърдението: „Думите са единствените победители“.

Салман Рушди издава нова книга 6 месеца след опита за убийство

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции