<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=147818" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Депутатите, к...

Само две партии искат срещи с посредниците Плевнелиев и Паси (видео)

18 Октомври 2022
0 3236

Само две партии искат срещи с посредниците Плевнелиев и Паси. Това става ясно, след като от БСП заявиха днес, че няма да участват в преговорите. По този начин единствените формации, които са откликнали на предложението на ГЕРБ-СДС, остават ДПС и партията на Стефан Янев “Български възход”.

Как ГЕРБ излязоха първи евроатлантици?

„Не възнамеряваме да се срещаме с г-н Плевнелиев и г-н Паси. Те коя политическа сила представляват? Няма нужда в тази ситуация от медиатори, а от преки разговори“, коментира пред bTV депутатът Христо Проданов.

Само две партии искат срещи с посредниците Плевнелиев и Паси (видео)

Вчера от преговори се отказаха ПП и ДБ, които също се противопоставят на идеята за герберско правителство. Контактната група поначало не планираше да се среща с „Възраждане“. Така остават само ДПС и „Български възход“. Техните гласове обаче, обединени с тези на ГЕРБ-СДС, не са достатъчни, за да се събере дори минимално мнозинство от 121 депутати в новото Народно събрание. Което означава, че мисията на Плевнелиев и Паси няма да постигне целта си.

ГЕРБ не са в състояние да се коалират, те са нежелани от ПП, ДБ, БСП, заяви Василев (видео)

Така опитите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов да привлече партньори за коалиция чрез посредничеството на експрезидента Росен Плевнелиев и бившия външен министър Соломон Паси вървят към пълен провал.

Контактните групи на Борисов

Борисов обяви предложението си за т. нар. “контактни групи” на първото изявление на коалицията му след изборите. Той мотивира решението с обяснението, че народът не е избрал партия, която да управлява еднолично и се налагат преговори между “евроатлантическите формации”. Именно като доказани евроатлантици с опит той предложи и двамата посредници.

Президентът обяви свикването на новоизбраното Народно събрание

Това става ясно часове преди старта на 48-ото Народно събрание, което президентът Радев насрочи за 19 октомври. Очаква се държавният глава да връчи и мандат на първата политическа сила след изборите за парламент на 2 октомври.

Само две партии искат срещи с посредниците Плевнелиев и Паси

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции