<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=111124" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Илон Мъск веч...

Санкционираните българи попаднаха в първата Стратегия на САЩ за борба с корупцията

07 Декември 2021
0 1150

Санкционираните българи попаднаха в първата Стратегия на САЩ за борба с корупцията, пише Дневник.

Имената, сред които тези на Делян Пеевски и Васил Божков, не се посочват, но на “най-голямата еднократна акция на САЩ за борба с корупцията” е отделено специално място, за да изтъкне ефектът от сътрудничество между институциите – в случая министерствата на финансите и на външните работи.

“Това координиране между отделните ведомства демонстрира, че САЩ са твърдо решени да държат отговорни участващите в корупция и да налагаме осезаеми и значими последици за участващите в корупция, докато работим за защита на глобалната финансова система от злоупотреби”, допълва текстът.

В увода на стратегията се казва, че тя предлага цялостен подход към това как САЩ работят “в страната и чужбина. С правителствени и неправителствени партньори за предотвратяване, ограничаване и реагиране на корупция и свързаните с нея престъпления”. Сред тях са граждански организации и разследващи медии.

Ден след санкционирането на Пеевски, Божков и Илко Желязков по Глобалния закон “Магнитски” президентът Джо Байдън подписа меморандум. С него той определи борбата с корупцията за фундаментален интерес на националната сигурност на САЩ. И възложи преглед на това как се води тя в САЩ, къде са слабите места, как да се подобри и това да се включи в нова стратегия. Успоредно с това министерства и агенции започнаха да усилват дейността си в страната и по света по този въпрос.

Санкционираните българи попаднаха в първата Стратегия на САЩ за борба с корупцията

Пеевски с язвителен отговор на въпрос ще му спрат ли депутатската заплата заради Магнитски (видео)

В прегледа и подготовката на стратегията се включиха:
 • кабинетът на вицепрезидента на САЩ
 • Държавният департамент
 • Финансовото министерство
 • Министерството на отбраната
 • Министерство на правосъдието
 • Министерството на външната търговия
 • Министерство на енергетиката
 • Департаментът по вътрешна сигурност
 • Службата за управление и бюджет(подготвя и следи прилагането на президентските решения в раличните клонове на администрацията)
 • Представителството на САЩ в ООН
 • кабинетът на Директора на националното разузнаване (DNI координира дейността на разузнавателната общност на САЩ и всеки ден подготвя сутрешната разузнавателна информация за президента)
 • Централното разузнавателно управление
 • кабинетът на Председателя на Съвета на началник щабовете на армията
 • Агенцията за международно развитие
 • Агенцията за национална сигурност.

В стратетията от понеделник българският случай е попаднал в частта “Стратегическа цел 3.3. Tя е озаглавена работа със страни партньори в подкрепа на борбата с корупцията с цел да се усили ефектът от използването на различни инструменти”. Става дума за това как решения на САЩ да се координират или допълват от действия на други правителства, парламенти, гражданското общество (“особено където сътрудничеството с правителството е непрактично”). Целта – да не остават убежища за корумпираните. Освен това да не получават физически достъп до ключови държави със сложни финансови системи. В същата част се говори за започване под ръководството на Държавния департамент и в сътрудничество с финансовото министерство на инициатива “Демокрациите срещу убежищата” (Democracies Against Safe Havens – DASH). Тя е за укриване на незаконно придобити или недекларирани доходи. Целта е с други правителства да се предприемат координирани действия за натиск над корумпирани лица.

Ще се работи със страни, които нямат закони като “Магнитски” за санкциониране на корумпирани или отказ от допускането им на тяхна територия

Отделно с включването и на министерството на правосъдието “ще бъдат ангажирани правителства с повече прозрачност и борба срещу прането на пари да засичат и прекъсват случаи на клептокрация и подкупи в чужбина”, както и да отказват на корумпирани възможност да крият парите си.

“В съответствие с интересите и приоритетите на САЩ, министерствата и агенциите на страната ще работят с партньори в международно усилие за прекратяване финансовата тайна на офшорните зони”. Това пише още в стратегията.

Санкционираните българи попаднаха в първата Стратегия на САЩ за борба с корупцията

Източник: Дневник

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции