<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=140135" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Населението ...

Сардиния търси кандидати, които да се заселят на острова, в замяна на 15 хиляди евро

06 Август 2022
0 1450

Офертата си заслужава: всеки, който иска да живее на село на италианския средиземноморски остров Сардиния, ще получи безвъзмездна помощ до 15 хиляди евро. На какви условия трябва да отговарят кандидатите, пише Дойче веле.

Търсят се жители за Сардиния! Включително с финансови стимули властите се опитват да привлекат желаещи да се заселят на слънчевия остров.

15 хиляди евро в джоба

Всеки, който приеме офертата, ще бъде възнаграден с 15 хиляди евро под формата на безвъзмездна финансова помощ от местното правителство. И още една екстра:  тази сума не трябва да бъде връщана при никакви обстоятелства.

С новата мярка властите обявяват война на обезлюдяването на острова и същевременно се надяват да дадат мощен икономически импулс за развитие на селските райони там.

Кокаин за 5 милиона долара падна върху покрив на къща в Сардиния и го проби (снимки)

Сардиния търси кандидати, които да се заселят на острова, в замяна на 15 хиляди евро
iStock

Сардиния е вторият най-голям средиземноморски остров с километрични девствени плажове, огромен брой слънчеви дни през годината и живописни градове с богат културен афиш. Накратко: едва ли човек може да си представи по-добро място за живеене. 

Енто как го описва например Инга Грьомингер от „Берлинер цайтунг”, която е почивала на острова:

„Защо му е на човек да лети до Маледивите или Карибите, след като само на два часа път със самолет се стига до същото тюркоазено, чисто море, с температура на морската вода от 29 градуса оп целзий, и което е още по-хубаво: без огромни морски животни. Не ми трябват никакви акули, скатове или огромни морски костенурки – малките сладки рибки са ми напълно достатъчни.”

Финансирането е осигурено

Парите, които ще бъдат отпускани на заселниците, трябва да се използват по предназначение: за покупка и ремонт на къща. Второто условие е тя да се намира в община с по-малко от три хиляди жители. Освен това тези 15 хиляди евро, които ще се отпускат, са максималната сума на помощта. По правило тя не може да надвишава 50 процента от цената на имота или на ремонта.

Сардиния търси кандидати, които да се заселят на острова, в замяна на 15 хиляди евро
iStock

За проекта са заделени 45 милиона евро, които ще стигнат за поне 3 хиляди домакинства, които могат да се възползват от щедрото предложение. Както съобщава сайтът TheMayor.eu, заселниците трябва най-късно до 18 месеца след пристигането си на острова да се регистрират адресно там, за да могат да кандидатстват за безвъзмездната помощ.

Освен тази програма за заселване съществуват и други проекти за саниране на запуснати имоти. Един от тях е проектът „Къщи за едно евро”, който набира скорост също и на остров Сардиния.

Сардиния търси кандидати, които да се заселят на острова, в замяна на 15 хиляди евро

Източник: Дойче веле

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции