<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=151455" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Републиканци...

САЩ дадоха имунитет на саудитския принц за смъртта на Джамал Хашоги

18 Ноември 2022
0 113

От администрацията на президента Джо Байдън декларираха в четвъртък, че престолонаследникът на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман е защитен от имунитет срещу съдебно преследване заради убийството на журналиста дисидент Джамал Хашоги, предаде BBC.

Турция прехвърли на Саудитска Арабия делото за убийството на Джамал Хашоги

Делото бе заведено срещу принца на ислямската държава от бившата годиница на Хашоги за убийството през 2018 година. Той бе убит в консулството на страната в Истанбул от граждани на страната. Разузнаването на САЩ посочи, че именно принцът е поръчал ликвидирането на отявления критик на властта в Рияд.

“Днес Джамал умря отново”, написа разстроената годеница на журналиста Хатидже Ченгиз в Twitter.

Малко история

Хашоги, известен с критичните си публикации за политиката на Саудитска Арабия, живееше в Съединените щати от 2017 г., където сътрудничеше на вестник The Washington Post. Той изчезна при посещение на генералното консулство на страната си в Истанбул на 2 октомври 2018 г. На 20 октомври същата година саудитските власти съобщиха, че Хашоги е убит в сградата на дипломатическата мисия в резултат на конфликта. Международната общност осъди това престъпление, призовавайки Рияд да проведе прозрачно разследване.

Окончателните присъди по делото за убийството на Хашоги, образувано в Саудитска Арабия, бяха обявени на 7 септември 2020 г. Петима души са осъдени на 20 години затвор. Друг обвиняем получи 10 години затвор, двама – седем години затвор. Наказателното дело е обявено за “закрито частно и публично”. Имената на осъдените не се съобщават. 

ООН: Има “достоверни доказателства”, че саудитският принц носи отговорност за убийството на Хашоги (видео)

Имунитет = безнаказаност?

Делото, заведено от Ченгиз и групата по правата на човека “Демокрация за арабския свят, сега!”, обвинява саудитския лидер и неговите приближени “в отвличането, завързването, упояванато, изтезаването и убийството на журналиста и защитник на демокрацията Джамал Хашоги”.

Генералният секретар на “Амнести интернешънъл” Агнес Каламар коментира новината така: “Днес това е имунитет. Всичко това води до безннаказаност.”

САЩ дадоха имунитет на саудитския принц за смъртта на Джамал Хашоги

Кадри: YouTube/Channel 24

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции