<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=151831" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Учени открих...

САЩ изтеглят рекорден брой книги от библиотеките поради странна причина

22 Ноември 2022
0 200

САЩ изтегля рекорден брой книги от библиотеките поради странна причина. Тя е, че културните войни в страната оказват все по-голям натиск върху децата, преподавателите и издателите. Това пише британският вестник Financial Times, информацията цитира Офнюз.

Известни актриси са арестувани в Иран заради подкрепа на протестите

САЩ изтеглят рекорден брой книги от библиотеките поради странна причина

Новите оценки на Американската библиотечна асоциация и организация PEN America, която се бори за свободата на литературата, показват интересни данни. Според тях напоследък родителите, правозащитните групи и политиците полагат много усилия за изтегляне на издания, които според тях са неподходящи за по-младите читатели.

Прясно

През последната седмица множество американски, британски и канадски автори, сред които Арт Шпигелман, Маргарет Атууд и Нийл Геймън, осъдиха “прекалено ревностен” закон в американския щат Мисури. Той забранява разпространението на произведения, обявени за “вредни за непълнолетни”.

Те обясниха, че се е стигнало до изтеглянето на книгите за Леонардо да Винчи и Микеланджело. Както и на графичните адаптации на Шекспир, Библията и Гетисбъргското обръщение.

Цензура

“Наблюдаваме огромно увеличение на исканията за цензуриране на книги. То просто не намалява. Очакваме тази година да поставим рекорд. Смятаме, че това се дължи на факта, че избраните служители виждат в това политически клин. Така че ще продължим да го наблюдаваме”, коментира Дебора Калдуел-Стоун. Тя е директор на Бюрото за интелектуална свобода към Американската библиотечна асоциация.

Родители, които преди са се изказвали поотделно, сега се кандидатират за училищни съвети и настояват за забрани. На свой ред републиканските политици в някои щати се възползваха от поляризиращата тема, която ги отличава от демократите. И внесоха съответното законодателство, подчертава британското издание Financial Times.

Междувременно нов закон във Флорида и съдебни действия във Вирджиния целят да предотвратят разпространението сред децата на книги, свързани със сексуалността, докато в Тексас законопроект ще изисква от издателите да включват в произведенията си подходящи за възрастта оценки.

САЩ изтегля рекорден брой книги от библиотеките поради странна причина

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции