<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=153060" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Арестуваха ф...

САЩ промениха флага на Иран

29 Ноември 2022
0 259

Футболната организация на САЩ USA Soccer се въвлече в дипломатически скандал. Тя реши да не изобразява изцяло флага на Иран преди мача между двата отбора. Те се изправят един срещу друг в последен мач от група Бе.

Реакцията на футболната централа е свързана с политически мотиви. Репресиите срещу борещите се за правата на жените ирански граждани продължават в страната на персите. Те предизвикаха множество реакции, включително и у някои от футболистите на Иран.

Иран подготвя масови екзекуции на поне 14 000 противници на режима

САЩ промениха флага на Иран
Източник: Instagram

От Иран веднага поискаха санкции. Според тях САЩ са нарушили споразумението @FIFAcom Charter, според което тряба да се наложи наказание от 10 мача за подобно провинение. А грешката на САЩ се изразява в изобразяване на флага на Иран без символа в неговия център. Изразяващ монотеизма при исляма, този символ е част от националното знаме от 1980 г. Информацията за скандала бе разпространена от свързаната с властта новинарска агенция Тасним:

“Чрез споделянето на манипулирано изображение на флага на Ислямска република Иран на официалната си страница, футболният отбор на САЩ наруши спогодбите на ФИФА, за което наказание от 10 мача е правилното наказание.”

Двубоят между двата тима е решаващ за това кой ще продължи в група Бе. При победа за Иран или равенство, азиатците продължават напред, стига Уелс да не надделее над Англия. САЩ се нуждае от задължителен успех, за да подпечата билета си към следващата фаза.

Източник: CNN, FIFA TV

САЩ промени флага на Иран

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции