<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=123780" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Ето кои са го...

САЩ ще наказват страните, помагащи на Русия да заобиколи санкциите

28 Март 2022
0 830

САЩ ще наказват страните, помагащи на Русия да заобиколи санкциите заради войната в Украйна. Ако други държави помогнат на Москва, това би било значителна ескалация на усилията им за финансова изолация на Москва.

Опасност за износа на петрол заради атаки срещу рафинерия в Саудитска Арабия (видео)

САЩ ще наказват страните, помагащи на Русия да заобиколи санкциите
President Joe Biden speaks after signing an executive order related to American manufacturing, in the White House, on Jan. 25, 2021.

Джейк Съливан заяви, че Вашингтон е готов да разшири мрежата си от икономически и финансови наказания по света, за да включи „вторични” санкции. Той е съветник по националната сигурност на САЩ.

“Разполагаме с редица инструменти, за да гарантираме спазването им. И един от тези инструменти е посочването на физически или юридически лица в юрисдикции на трети страни. Ако не спазват американските санкции или предприемат систематични усилия за отслабването или избягването им.”

И добави: „Готови сме да ги използваме, ако се наложи“,

Контекстът

Коментарът на Съливан се случва в момент, в който САЩ и техните съюзници са все по-загрижени, че Русия ще се опита да заобиколи финансовата изолация.

Такава бе наложена от Запада, като намери алтернативни източници на чуждестранна валута и бизнес сделки. За да подкрепи икономиката си и рублата.

Налагането на вторични санкции би подкопало всички подобни усилия. Но потенциално би увеличило негативното влияние върху световната икономика, принуждавайки компаниите и инвеститорите по света да избират.

Изборът е между това да правят бизнес със Запада или с Русия.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че сега съюзниците разглеждат “в дълбочина” режима на санкции.

Целта е да се установят всички пропуски или усилия, положени от Русия за заобикаляне на санкциите.

След това ще се направи всичко, за да се “затворят вратичките и да се направи заобикалянето невъзможно”.

Още контекст

Заплахата на Съливан да приложи такива санкции се случва и на фона на интензивния дебат между САЩ и европейските им съюзници за Китай.

По-точно как да се справят с позицията на Китай по отношение на войната в Украйна.

Някои се опасяват, че Пекин може да подпомогне Русия както във военно, така и в икономическо отношение. Включително като “задна врата” за заобикаляне на санкциите.

САЩ предупредиха Пекин, че ще се сблъскат с “последици”, ако помогнат на Русия.

Но не уточниха мерките, които биха предприели.

Американските и европейските лидери се опитват да координират подхода си към Пекин. През април ще има среща на върха ЕС-Китай.

В петък в интервю за CNBC министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън заяви, че е преждевременно да се налагат санкции на Китай.

“Не смятам, че това е необходимо или подходящо на този етап. Ние, като висши служители на администрацията, разговаряме неофициално и тихо с Китай. За да се уверим, че те разбират нашата позиция.”

“Бихме били много загрижени, ако те доставят оръжия на Русия или се опитат да им помогнат да избегнат санкциите. На този етап не виждаме това да се случва.”

Ходове

Следващата седмица Уоли Адейемо, заместник-министър на финансите на САЩ, заминава на посещение в Европа. Включително във Великобритания, Белгия, Франция и Германия. Той ще координира политиката на санкции във връзка с войната в Украйна.

Европейските държави традиционно се противопоставят на налагането на вторични санкции от страна на САЩ. Най-вече в случая с американските мерки, свързани с Иран.

Китай нееднократно се противопоставя на санкциите, които ЕС налага на Русия. И заявява, че ще поддържа нормални икономически и търговски отношения с Москва.

Но в същото време Пекин се притеснява, че китайски компании могат да пострадат от санкции. И затова е издал нареждане бизнесът много внимателно да анализира своите инвестиционни планове в Русия.

От началото на военните действия в Украйна на 24 февруари три китайски държавни компании оценяват ефектите върху себе си.

Това са Sinopec, China National Petroleum Corp и China National Offshore Oil Corp. Те имат многомилиардни инвестиции в Русия.

Според тях през този месец китайското Министерство на външните работи е извикало представители на тези компании и ги е предупредило да не правят необмислени ходове.

Такива са купуването на купувайки например на руски активи.

САЩ ще наказват страните, помагащи на Русия да заобиколи санкциите

Източник: Инвестор

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции