<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=106358" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: The Guardian: Бълга...

Съветът на Европа с критики за отношението ни към психично болните

04 Ноември 2021
0 81

Европейският комитет за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото или унизително отношение или наказание (КПИ) към Съвета на Европа упрекна властите в България, че не полагат необходимите усилия за хората с психични заболявания, пише Клуб Z.

Съветът на Европа с критики за отношението ни към психично болните

Това се казва в разпространено днес публично изявление.

От 1995 г. емисари на Комитета са посетили България 14 пъти.

В продължение на над 25 години оттам многократно са изразявали дълбоката си загриженост от нередности в отношението, условията и правната защита на хората с психични разстройства и на настанените в социални заведения.

При всяко посещение са били установявани случаи на физическо насилие, липса на достойна среда, недостиг на служители, незаконно и неофициално обездвижване на хората, настанени в социални домове.

Психично болна жена от Бургас живее пред болница в града

През годините делегациите са отчели множество оплаквания от подслонените в такива домове.

Заключенията на Комитета се, че българските власти не са предприели необходимите мерки въпреки няколкократните подробни препоръки по този въпрос.

В изявлението се казва още, че недостигът на служители в тези домове е траен и плачевен. Настанените в социални домове в България всъщност са изоставени от държавата.

За психиатричните болници се отчита трайна липса на решителен отговор от страна на българските власти за предотвратяване на всякакви видове малтретиране и за изпращане на ясно и недвусмислено послание до служителите, че ще бъдат наказвани при нарушения.

В заключителните бележки в изявлението се препоръчват неотложни действия във всички области – законодателство, инфраструктура, служители и обучение, както и разработване на биопсихосоциални лечения в съответствие със съвременния за Европа подход в грижите за психично болни хора.

Съветът на Европа с критики за отношението ни към психично болните

Източник: Клуб Z

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции