<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=101520" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: "Семейство Си...

Сега британците видяха какво е да си вън от ЕС

29 Септември 2021
0 9651

Сега британците видяха какво е да си вън от ЕС

По време на кампанията за излизането на Великобритания от ЕС редица известни публични личности се застъпиха с красиви обещания, че Брекзитът ще окаже приказно въздействие върху Острова.

За възможните отрицателни последици никой не говореше, включително и най-изявеният привърженик на Брекзита – сегашният британски премиер.

Високата цена на Брекзита

Така повечето участници в референдума гласуваха за стъпката, с която Великобритания „си връща контрола“ над собствените граници. Сега обаче и англичаните (а не само северноирландците, както беше доскоро) на гърба си усетиха, че излизането от ЕС си има цена: бензиностанциите останаха без гориво, лавиците в супермаркетите опустяха.

Защо се получи така? 

Най-вече поради напускането на шофьорите-чужденци, които след Брекзита си тръгнаха от Великобритания – къде доброволно, къде по принуда. Така че сега правителството иска дори да мобилизира войници, които да карат цистерните и камионите.

Последиците от Брекзит: милиарди за мита, недостиг на работна ръка и тонове документация

Това вече намирисва на извънредно положение и за пореден път доказва, че има огромна разлика дали си член на общия пазар или не си.

Тъкмо по тази причина тогавашната министър-председателка Тереза Мей през цялото време на преговорите беше благосклонна към идеята Обединеното кралство и занапред да остане вътре в големия общ пазар. Но, както е известно, се провали заради съпротивата на привържениците на Брекзита: Тереза Мей просто стана тяхна жертва.

Сметката плащат гражданите

Сега обаче сметката плащат гражданите. Както онези, които повярваха на брекзитската пропаганда, така и хората, които гласуваха против напускането на ЕС.

Армията е в готовност след паническото изкупуване на горива във Великобритания (видео и снимки)

Днес тези две групи са обединени в едно: и едните, и другите чакат на опашки за няколко литра бензин и час по час проверяват празните рафтове в магазините.

Сега британците видяха какво е да си вън от ЕС

Източник: Дойче веле

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции