<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=146868" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: АЕЖ прикани ж...

СЕМ призова Костадинов да се държи цивилизовано, без да го назовава по име

06 Октомври 2022
0 740

Минаха над 24 часа, след като лидерът на “Възраждане” Костадин Костадинов се опита да изгони журналисти по време на пресконференция в сградата на БТА. Най-накрая Съветът за електронни медии се престраши да коментира ситуацията. Но може би “престраши” не е правилната дума. СЕМ всъщност не благоволи да назове Костадинов по име. Вместо това призивът бе към всички политици, с молба да се “придържат към цивилизационните норми”.

Костадинов от сутрин до вечер (видео)

Позицията на СЕМ е закъсняла и срамна. Съветът би трябвало пряко да порицава подобни изяви от политици и да подкрепя свободата на словото и журналистиката.

СЕМ призова Костадинов да се държи цивилизовано, без да го назовава по име
БулФото

АЕЖ прикани журналистите да бойкотират политици като Костадинов

Ето я и цялата позиция:

“Съветът за електронни медии за пореден път се обръща с призив към политиците да се придържат към цивилизационните норми на поведение като гарантират спазването на принципите на плурализъм и равнопоставен достъп до информация на журналистите.

Съветът вече е имал възможност да заяви, че използването на назидателен и необосновано остър тон от политически лица и представители на политически формации, както и желанието им да определят вида на въпросите и темите на журналистите, са печално известни практики от миналото. Всеки опит за възпрепятстване на медиите в изпълнение на обществената им мисия е посегателство върху свободата на словото.”

Костадинов опита да изгони недудобни медии от пресконференция (видео)

Ние от „Господарите“ се присъединяваме към позицията на АЕЖ и осъждаме поредното недопустимо поведение на български политик към неудобните за него медии. През годините сме ставали многократно свидетели на подобно поведение от идентични лица в политиката, като Волен Сидеров например, който гони журналисти и нахлува в студия на телевизии. С подобно поведение, изкачването на България в класацията за свобода на словото от 112-то до 97-мо място през тази година изглежда отново застрашено.
Подобно поведение от страна на политици засяга свободата на словото, изявата и журналистиката.
Предоставянето на платформа и време в ефир на хора, които умишлено бълват лъжи и дезинформация, е опасно и безотговорно. Журналистите носят отговорност за действията и думите си. Би следвало така да правят и политиците.
Призоваваме всички уважаващи професията колеги да бойкотират подобни демонстрации.

СЕМ призова Костадинов да се държи цивилизовано, без да го назовава по име. СЕМ призова Костадинов да се държи цивилизовано, без да го назовава по име

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции